Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.10.2017 г.

“Живата” ограда в червено и розово

Живият плет може да спаси дома ви от шума, праха и любопитните погледи. Всеки би направил подобна зелена ограда в зависимост от своите предпочитания и вкус. Вечнозелени широколистни или иглолистни храсти са красиви, но скъпи. Широколистните с опадливи през есента и зимата листа обаче са незаменима украса през мъртвия сезон.

Симфорикарпусът е много популярен и търсен у нас за паркове и градини, защото издържа на бедни почви. Той е компактен, но закрива голяма площ и достига 1,5-2 м. На гъвкавите му тънки кафяви клони са подредени срещуположно дребни, зелени, овални листенца. Цъфти през май с бели и розови цветове. През септември яркият му блясък се засилва от появата на бисернобелите и пурпурночервените зърнести плодове по върховете, събрани в гроздове. Ако предпочитате храстите да са с бели плодове вземете резници от вида Симфорикарпус рацемозус (Symphoricarpus racemosus). С рубиненочервените си цветове се отличава Симфорикарпус обрикулатус (Symphoricarpus orbiculatus).
Размножаването е най-успешно чрез зрели резници. Те трябва да се сортират на снопчета по 50 броя. Заровени в пясък презимуват до пролетта. Напролет на подготвеното за ограда място почвата се разрохква и се поставят презимувалите резници на разстояние 40-50 см. Ако обработената част е достатъчно широка, резниците могат да се разположат в два реда, подредени шахматно.

Много издръжлив на сушата и бедни каменливи почви е красивият храст Пираканта кокцинея (Pyracantha coccinea). Най-ценното качество на този храст е, че укрепва рушащи се брегове. Той може да се формира с ножица и е непристъпен с острите си едри бодли. Издържа и на суровите зимни условия. Пираканта кокцинея е много красив декоративен храст. На височина достига 2-2,5 м. Има лъскави кожести, наситено зелени листа с елипсовидна форма, ситно назъбени по края. Цъфти през май с бледорозови цветчета, събрани в щитчета. През есента оранжевите или червени месести плодове отдалеч ни приканват да ги оберем. Размножаването по семенен път не е трудно, ако веднага ги засеем, след като ги почистим от месестата част. Семената са дребни и се сеят плитко. Спазва се принципът на покритието с почва или пясък в лехата да е 3 пъти по-голямо от големината на посетите семена.

Незаменима жива ограда е тисът (Taxus baccata), но той расте много бавно. Съдържа в кората, стъблото и листата си отровни алкалоиди. У нас се среща по-рядко, но избира и вирее на сянка. Много красиво иглолистно дърво или храст, вирее на бедни влагоемни почви. Заради здравата си коренова система е предпочитан за вилни места, но е много скъп. По-достъпна е цената на пирамидалната хвойна за жива ограда (Juniperus piramidalis). Тя е сред най-стройните вечнозелени иглолистни растения. При покупката е необходимо корените да са опаковани и извадени с почва, а не да са наранени и оголени.
За ограда можете да ползвате и махонията (Mahinia aquifolium). Тя е много красив вечнозелен храст, висок 1-1,5 м. непридирчив към почвите, стига да не липсва влага. Не мръзне през зимата и предпочита сянка или полусянка. Листата на махонията са елипсовидни, лъскави и по края снабдени с бодли. Освен като жива ограда, махонията създава коледно настроение. Ако се отсече надземната част на храст от махония, бързо се образуват много издънки и храстът се възобновява.

“Живата” ограда в червено и розово
7000
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини