Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.10.2017 г.

Как да предпазим розите през зимата?

Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, в края на октомври. Днес климатът леко се е изменил към “топлата” страна, и нашите рози цъфтят почти до ноември.
Но когато есента е топла, можете да си позволите малко да промените сроковете за подготовка за зимата, но не повече от две седмици. Но трябва да отчитате и местният микроклимат, и разположението на вашата градина. Не се бойте да експериментирате. Направете няколко варианта на укрития и след това изберете това, което ви устройва.
Например, аз имам своя отработена система за различни укрития на различните рози. За катерливите, които цъфтят веднъж годишно се използва въздушно-сухо укритие.
То е трудно за правене, ако имате 25 храста, но пък тези рози си заслужават. В първата половина на октомври те трябва да се загърлят. Вземете кофа суха почва и засипете кореновата шийка. Възможно е да загърлите и с пясък, но тази част на клонките, която ще бъде засипана с пясък трябва да се почисти от листата, а през пролетта при разравянето, пясъкът трябва да се събере внимателно и да се изнесе. По възможност розите трябва да се наклонят и да се фиксират, за което се използват метални куки. На когото това му е неудобно, може частично да накъси розите. Ние се страем да не правим двойна работа: през пролетта така или иначе ще се наложи да се изрежат счупените и сухите клонки. Но всички цветове трябва да се изрежат още в края на октомври.
Поставяме скелето. Тук също има избор – от дърво или от метални дъги. На него се поставя някакъв найлон, но само отгоре. Той изпълнява функцията на чадър. Не трябва обаче да достига до земята. Трябва да има възможност вятъра да мината отдолу, а найлонът трябва да предпазва само от дъжда. Найлонът, естествено, се закрепва. Ако есента не е дъждовна, той може да се постави и по-късно. Тук главното е, почвата, която е насипана в основата на храста, да остава суха. Ако се очакват устойчиви нощни студове до 7-10 градуса, то тогава розите могат да се укриват.

Сваля се найлонът и покриваме розите с подръчни материали. Много ни съветват да използваме борови клонки. Но ако искате да предпазите околната среда, можете да използвате нетъкан покривен материал. Ако имате желание, можете пъ да почистите всички листа. Но можете да ги оставите и до пролетта. Те ще изсъхнат и ще паднат много лесно. Уви, болните листа ще се наложи да се махнат още през есента. Отгоре на скелето се поставя покритие.

За щамбовите рози се използва следният метод. Колкото и да експериментирах, няма по-добро нещо за тях от класиката. Много се боят да засаждат щамбови рози, но напразно: просто определете технологията на предпазване и давайте напред. Само трябва да знаете, че щамбивите рози трябва да се засаждат под ъгълб 60 градуса, за да избегнете подпокапането на корените при укритието им за зимат. За да може розовото дръвче да не изглежда като “пияно”, след като го засадите поставете крепежна летва. През есента, го отвържете от летвата и ще видите, че розата е наклонета на едната страна. Наклонете още растение. Това се прави 3-4 пъти през интервал от няколко дни. Можете да започнете тази работа още в края на сепметври, когато стеблото й е още гъвкаво.

Има още един начин за предпазване на розите от зимата за ленивите, но то крие риск. Вече ви говорих за използването на няколко варианта за отопляване, но можете и да ги оставите без да ги покривате. Можете само да ги накъсите и да ги загребете в почвата. Минимум работа, но този метод крие риск от измръзване.

Как да предпазим розите през зимата?
14441
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Периодът на приспособяване в родните планини отнема години
Ще отглеждат стадо алпийски козирози и в Родопите
Нормативни промени
Драстично се вдигат глобите за нарушен хумус или вкисляване на почвите
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
Българското розово масло e вписано в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост
ДФЗ
Преведени са 37,4 млн. лева за агроекология в Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини