Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.10.2017 г.

Топлолюбивите растения зимуват вкъщи

Заедно със спокойно зимуващите в откритата почва многогодишници и едногодишните растения, чиито живот е само едно лято, в градината има и отделна група цветя: те по природа са многогодишници, но се отглеждат като едногодишни в регионите със студена зима. Тези топлолюбиви многогодишници загиват от студа, тъй като не успяват в условията на краткото лято напълно да реализират своите потенциални възможности за развитие и цъфтеж. Можете да удължите живота им, ако навреме ги пресадите през есента в саксии и ги съхранявате вкъщи до пролетта.
Топлолюбивите многогодишници зимуват добре на хладен светъл перзав на прозореца с много рядко минимално поливане. В прохладните условия на краткия ден развитието на растенията се забавя и в резултат на това те успешно се съхраняват до следващия сезон. През пролетта за тях се възобновяват нормалните грижи и скоро те могат да се засадят в градината или пък да се изнесат на балкона. Така те много бързо започват да растат, цъфтят по-рано получените от разсад, и в продължение на целия сезон радват с продължително и обилно цъфтене. Освен това топлолюбивите многогодишници се размножават вегетативно: чрез резници или с делене на храста, което позволява бързо да получите по-голямо количество млади растения. Затова по-рационално е да съхраните старите растения през зимата, отколкото следващата пролет отново да купувате разсад за тях, или пък да отглеждате от семена, и дълго да чакате да цъфнат. Този начин на съхранение на топлолюбивите растения в дома до пролетта е приемлив и за цъфтящите многогодишници, които се продават в саксии (хризантеми, гербери, карамфили и др.)

Можете да приберете вкъщи за зимата следните топлолюбиви расетния:
- Гацания – нискорастяц многогодишник със селени отгоре и сребристосиви отдолу листа. Отличава се с големи и странно оцветени цветове. Гацанията се пресажда в саксии много внимателно, без да се повреждат корените й, заедно с тужфата почва. При пресаждането в открита почва развилите се храсти на гацанията могат да се разделят.
- Цинерария – цени се не заради скромнитге цветове, а заради удивително красивите, сребристи листа. При отглеждането й от семена тя расте много бавно. При мека зима цинерарията може да презимува и навън и през пролетта да даде нови издънки, но старите листа, които са повредени по време на презимуването, трябва да се махнат. В саксията вкъщи цинерарията се съхранява през зимата идеално, а през следващия сезон бързо развива храста и цъфти.
- Петунията – многогодишник, който се съхранява в дома до пролетта и се размножава чрез резници. Иска ви се да съхраните през зимата удивителните кичести и мъхести цветове. През октомври петунията се изкопава, изрязват се дългите стебла, пресаждат се в саксия и се държат на прохладно място. През февруари саксията се пренася на топъл светъл прозорец, възобновява се редовното поливане и се подхранва. Младите филизи на петунията с 2-3 двойки листа се срязват и се засаждат в саксият с плодородна почва и слой пясък на повърхността, поливат се, прави се в саксията мини-оранжерия и се засенчват. Резниците редовно се проветряват, поливат се, пръскат се до вкореняването им (около 3 седмици), след това се разсаждат в чашки.
- Сурфинията – е хибрид на петунията с двуметрови стебла, които са посипани с многочислени големи цветове с различна окраска – в основата си са наситени, тъмни или светли в средата. Сурфинията също като петунията се съхранява през зимата и се поддава на размножаване чрез резници.
- Бакопа – многогодишно висящо и почвопокривно растение с яркозелени листа и малки бели цветчета. Бакопата лесно се размножава с резници, затова в началото на пролетта може да направите резници и да ги вкорените.
- Фелиция – многогодишно растение, което понася леките студове. Расте както на слънчево, така и сенчесто място в градината, добре се разраства на ширина. През есента разделената фелиция се пресажда в саксия и се поставя на прозореца.
- Остеоспермум – има невисоки силноразклонени храсти, покрити с многочислени съцветия с металически блясък. Тяхната тъмносиня среда със златни тичинки изглеждат ефектно на фона на листата с разнообразна окраска (бели, розови, пурпурни). Остеоспермумът цъфти обилно и продължително в лехата и като контейнерна култура, добре понася студа.
- Мушкато, фуксия, хибридните циганчета, вечноцъфтящата бегония – красивоцъфтящи, те се размножават чрез резници и се отглеждат в стаята или на балкона и украсяват градината през лятото. През есента, преди студовете маточните растения се изкопават и се пресаждат в отделни саксии или плътно по няколко бройки в една саксия. От останалите навън растения се взимат резници за вкореняване. През пролетта от маточника се режат нови резници, а изрязаните храсти могат заедно с младите отново да се засадят в градината. В открита почва топлолюбивите растения се засаждат след като изчезне опасността от пролетни студове.

Есенното пресаждане в саксията също така позволява да се предпазят от студа и да се удължи вегетацията на някои едногодишни за по-нататъшно размножаване:
- Подсунка – цъфти през лятото от юни до студовете. Осибено ефектни в градината са синята, лилавата, виолетовата подсунка. През пролетта от растенията, които са презимували вкъщи могат да се направят резници.
- Куфея – цъфти с ярки червени цветове без прекъсване от юни до студовете, красива е в лехите и в бордйрите. Висящите й стебла изглеждат великолепно във висящи кашпи. Куфеята се размножава добре чрез резници.
- Едногодишните гергини цъфтят също така красиво, обилно и дълго, както и многогодишните – узрелите им клубени също така могат да се изкопаят и да съ съхраняват до пролетта.

Топлолюбивите растения зимуват вкъщи
10836
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Дъждувайте пипера, патладжана, морковите
Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода
Практика
Засаждане на топлолюбиви култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини