Младите лозички са податливи на зимните студове. Може да измръзнат и в най-топлите райони у нас. Затова до тригодишна възраст навсякъде в страната ни, независимо от климатичните особености на района, трябва да се загребват. Това е еднакво валидно както за новосъздадените лозя, така и за единично засадените лозички в дворовете.
Загребването е практика, която се прилага наесен след листопада. Тогава може да се извърши резитбата, защото хранителните вещества, изработени в листата, са се отекли в корените и стъблата като запас за пролетното събуждане на растежа. Лошото е, че след листопада времето се разваля и затруднява резитбата и загребването. Затова не чакайте. Използвайте хубавите дни през втората половина на септември и осигурете топлата завивка на младите лози. Не е нужно да извършвате резитбата. Оставете листата да си вършат работата и сами да си окапят. Просто заровете леторастите в основата до третата или четвъртата видима пъпка. Така при всички случаи ще сте сигурни, че първите две ще бъдат предпазени от студовете. Тъкмо те ще ви трябват при резитбата, тях ще запазите, а останалата част от пръчките ще изрязвате. Но това ще направите в подходящи дни чак след Трифон Зарезан.