Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.10.2017 г.

Жасминът прибете от терасата преди студовете

Жасминът (Jasminum) е род тропически и субтропически храсти и лиани, които наброяват около 200 вида, от семейство Маслинови (Oleaceae). Родината на жасмина е Източна Индия. Растенията имат много листа и прости или кичести цветове, често ароматни. По тази причина е наречен цар на ароматите. И това действително е така. Цъфтящият храст жасмин пълни стаята, в която се намира, с неповторимо нежен мирис. Цветовете му са малки звездички, разхвърляни сред нежните зелени листенца. Освен растения с бели, има и видове с жълти, кремави, и розови цветове.

Къде им е най-добре
Стайните жасмини се разполагат на слънчеви места. След като през пролетта температурата навън се вдигне трайно над 15ºС, изнесете растенията на открито и ги оставете там до настъпване на есенните студове. В това време следете почвата в саксията да не пресъхва. За тази цел поливайте своя жасмин достатъчно често и така че водата да не се излива в подложката. В същото време не допускате жасминът да расте в “блато”.

Поливане и подхранване
За поливане използвайте вода, която е престояла в открит съд не по-малко от две денонощия или дъждовна вода. Тя е по-мека и в нея няма хлор.
Подхранвайте по от един път в месеца. Важно е да помните, че прекалено честите азотни подхранвания могат да стимулират силен растеж на клонки и листа, а количеството на цветовете значително да намалее или изобщо да няма такива.

Защита от вредители
От вредителите, от които трябва да се боите, на първо място са листните въшки, които нападат растения при ниска влажност на въздуха. Редовно оглеждайте листата от двете страни, за да видите навреме има ли вредители и да напръскате.с подходящ препарат.

Презимуване
За презимуване жасминът трябва да се постави в помещение със средна температура 15ºС поливането се намалява.

Как да направите храста красив
След зимния период на полупокой направете резитба на своите питомци. Това трябва да се направи в ранна пролет, докато растението не се развива все още интензивно. При тази операция съкратете наполовина. След това жасминът става по-пищен и се появяват повече цветове, отколкото през миналата година.
Жасмините изглеждат красиво, ако са привързани към опора. Можете да ги сложите и в закачена кошница – това ще бъде стелеща се форма. Но най-ефектно изглеждат, ако се катерят по обикновена тел, навита във формата на обръч или във вид на осморка. Много красиво ще изглежда и жасмин във формата на сърце. За тази цел огънете телта по тази форма и оставете растението да се покатери по нея.

Размножаване
Най-добре е да размножите през пролетта. За тази цел преди това трябва да приготвите лека смес (торф с добавка на пясък, можете да използвате и перлит). След това срежете резници с две-три пъпки и ги поставете в подготвената смес. Съда с резниците се покрива с найлон, за да се създаде парников ефект, и се поставя в топло място с температура 21-23ºС, която по възможност да бъде постоянна. За да ускорите да коренообразуването, преди засаждането може обработите подготвените резници с вкоренител. След около месец те ще образуват коренчета и ще могат да се засадят в малки саксии с диаметър до 10 см.
Можете да поставите резниците и във вода. Когато се появят коренчета, то те могат да се засадят в приготвения съд.

Пресаждане
Задължително условие се явява ежегодното пресаждане на растенията в свежа почва и в по-големи по диаметър саксии. Когато жасминът стане възрастно растение, то тогава тази операция се прави два пъти в годината. При това се подрязват малко корените.

Жасминът прибете от терасата преди студовете
15765
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Красивата лиана трябва да се пази от прякото слънце
Мадагаскарският жасмин
Жасмин се хваща от клонче
Как да се грижим за жасмина
Жасмин (Jasminum)
Ако жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти
Жасминът се размножава от едногодишни клонки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини