Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.10.2017 г.

Висока ограда за любопитни

Тази година, сме свидетели на много климатични промени. Имаше наводнения. Сушата и жегата също взеха големи размери. Ако есента е благоприятна, можете да си направите жива ограда от различни високи храсти. Много подходящ за това е храстът Ligustrum vulgare или “птиче гнездо”. Той е подходящ, защото еднакво добре вирее високо в планината и ниско в равнината. Издържа на припек и бедни почви. На височина достига до 2-2,5 м.
Този храст се разклонява бързо благодарение на клоните, които започват от основата на храста. Листата са разположени срещуположно, опадливи през зимата. Цветовете са в бяло. Те са дребни, но ароматни, събрани в гроздчета. Цъфтят през май. Семената са готови и се берат през август и септември. На цвят са кафяви и са обвити в сочна черна обвивка. Имат добра кълняемост, която запазват до две години. След събирането се сеят веднага на дълбочина 3 пъти размера на семената. Птичето грозде освен чрез семена се добива и по вегетативен път, чрез зрели резници, които се събират през януари и се садят през април.

Люлякът не е капризен
Друг подходящ храст е люлякът. У нас той не достига размерите на дърво, а остава и расте като храст. Може да се насели на стръмни, рушещи се брегове и скалисти почви. Не издържа на кисели, заблатени почви. Уханните му цветове са в бяло, розово, синьо и виолетово. Люлякът издържа на суша и ниски температури. От сушата могат да опадат листата му, но напролет той се възобновява напълно. Образува многокоренови издънки и така може чрез тях да се възобновява. Така обаче могат да не се запазят ценните наследствени качества. Не се запазват характеристиките на растението и при семенното размножаване, което е много бавен процес. Най-често се практикува размножаване със зелени резници след прецъфтяването.

Симфорикарпусът украсява с плодове
Друг предпочитан висок храст е симфорикарпусът Symphoricarpus orbiculatus r S. racemosus. Тези два вида виреят у нас. На тънките гъвкави клони, кафяви на цвят, са разположени срещуположно листата, които са с елипсовидна форма. Те са дребни, наситенозелени и гладки по края. На височина храстът достига метър и половина. Много е търсен, заради издръжливостта му на бедни почви. Докато цъфти с дребните си цветчета е почти незабележим. През септември обаче, когато белите и пурпурночервени плодове, събрани в гроздове, се появят по върховете, картината се променя. Плодовете се запазват на храстите дори когато листата окапят през зимата.
Симфорикарпусът се размножава вегетативно чрез зрели резници, които се режат през януари. Заровени и съхранени през зимата, са готови в края на март и през април за засаждане.

Висока ограда за любопитни
5008
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Кадрови промени
Скандалът с оградата срещу глиганите свали от поста шефа на агенцията по горите
Откриване на Добричкия панаир
Оградата срещу глиганите стана най-обхожданият обект в страната
Мерки срещу африканската чума
Цената за оградата с Румъния порасна от 300 хиляди на 1,1 милиона лева
Мерки
Оградата срещу чумавите глигани от Румъния е почти готова
Срещу африканската чума
Изградени са 81 км от общо 133-километровата ограда по границата с Румъния
Свинете ще засилят миграцията след прибиране на царевицата
До момента има изградени 11 км ограда срещу дивите свине
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини