13-12-2005 г. Те са различни при отделните култури. В зависимост от тези изисквания зеленчуковите култури, отглеждани в парници и оранжерии, може да се групират по следния начин: Първа група - най-взискателни към светлината: домати, пипер, дини, пъпеши, краставици, тиквички, фасул, салати, марули, магданоз. Втора група - средно взискателни към топлината: спанак, репички, чесън. Трета група - малко взискателни към светлината: лук за зелено, магданоз за листа от кореноплоди. Главните оранжерийни зеленчукови култури са взискателни към светлината, поради което една от най-важните грижи през есенно-зимния период е да се осигури възможно повече светлина. Естественото осветление може да се използва по-пълно чрез подбора на място за парниково-оранжерийното отделение, правилното ориентиране на парниците и оранжериите спрямо посоките на света, поддържане на стъклата чисти. През периода ноември-декември продължителността на деня е най-малка и интензитетът на слънчевата светлина - най-слаб. За нормалното развитие на зеленчуковите култури през зимните месеци общото количество на директна и разсеяна светлина всекидневно не достига с около 3000-4000 лукса и затова все по-често се прибягва до използването на изкуствено осветление при оранжерийното производство. То спомага за получаването на висококачествен разсад и за най-доброто използване на производствените възможности на оранжерията.