Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.10.2017 г.

Как да осигурим реколта от тиквички и през октомври

Практика

sinor

Градинарите ценят изключително тиквичките заради богатите реколти и тяхната непретенциозност при отглеждането, макар тя да им излиза през носа – добрите места в градината биват окупирани от роднините им като краставиците, дините и тиквите. Тиквичките пък обикновено са набутани на местата, където нищо друго не вирее. Вярно, дори там те се развиват добре, но пък винаги ни се иска да раждат още и още, ако може чак до есенните слани.

Дори да засадим сортове с различно време на узряване, основната част от реколтата прибираме в средата на лятото. При топла есен обаче напълно можем да удължим плододаването чак до първото сериозно застудяване. Няма да успеем да постигнем лятното изобилие, но можем съществено да увеличим реколтата.

Когато голямото плододаване приключи, трябва да извършим подмладяваща резитба на тиквичките. За целта се откъсват всички стари листа, както и опиращите земята и 2-3 листа в средата на надземната част – това ще увеличи проветривостта и осветяването на тиквичките и съответно ще доведе до образуването на множество нови завръзи.

След подобна сурова резитба тиквичките трябва да бъдат подхранени с карбамид – 20-40 грама 10 литра вода. Освен това растенията се пръскат с разтвор от микроелементи или извлек от дървесна пепел. След една седмица се подхранват с по литър разтвор от птичи или кравешки тор.

Добре е растенията да се обвият със слама – това ще спаси завръзите от гниенето, което намалява силно реколтата, и ще подсигури снабдяването с вода. Завръзите могат да загният и заради неопадали венчета, които поемат доста влага, затова те трябва да бъдат откъснати, след като изсъхнат.

През октомври нощите са студени и пада обилна роса, което предизвиква гъбични заболявания. За предпочитане е тогава тиквичките да бъдат обработени с фунгициди. След обработката реколтата може да бъде прибрана, но не трябва да се консумира през следващите 20-30 дни.

Полезно е през нощта растенията да бъдат покривани с плътно фолио или найлон, разположено върху дъговидна конструкция. Това ще предотврати директния контакт на росата с листата и ще предпази растенията от студа, който пресича плододаването. Хубавото е, че през деня можем да го сваляме, за да могат тиквичките да се развиват под топлите слънчеви лъчи.

Как да осигурим реколта от тиквички и през октомври
9534
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини