Начало » Новини » Коментари
16.10.2017 г.

Приемът по подмярка 4.1.2 започва през ноември през ИСУН

Важно за фермера

Лозана Василева откри изложението за животни в Раковски Снимка: sinor

През ноември ще започне приемът по дългоочакваната подмярка 4.1.2, насочена за инвестиции в земеделски стопанства по тематичната подпрограма за малки ферми. Подпомагането е насочено за инвестиции при съхранението на продукцията, за презасаждане на овощни градини, лозя, за енергоспестяващи проекти и др. Наредбата по тази подмярка е готова, като приемът по нея също като при подмярка 4,2 ще става електронно през системата ИСУН, заяви заместник министърът на земеделието Лозана Василева по време на животновъдното изложение в Раковски, проведено за първи път тази година.

При тази подмярка допустимите разходи за един проект могат да варират от 1 250 до 70 хиляди евро, като кандидатите са от трите приоритетни сектори - „плодове и зеленчуци“, „животновъдство“ и „етерично-маслени и лекарствени култури“. Общият бюджет, за който ще се кандидатства е 12,5 млн. евро.

Допустими за кандидатстване са фермери с икономически размер на стопанството от 6 хил. до 7 999 евро, измерен в стандартен производствен обем. Основно изискване е през предходната година те да са получили минимум 33 % от общия доход от земеделски дейности.

Не се подпомагат кандидати, които са били одобрявани по старата селска програма - мярка 112 Създаване на млади фермери от ПРСР 2007-2013 г., а също и по мерките 6.1 Млад фермер и 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства от сегашната ПРСР.

Субсидиите се отпускат за предпазарна подготовка и за съхранение на продукцията като например оборудване за почистване, сортиране, пакетиране на земеделска суровина и сгради за специализирано съхранение и обработка, осигуряване на вентилация, изолация и охлаждане.

Подпомагат се проекти за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия.

Инвестиции за намаляване на потреблението на енергия, за производство на биоенергия за нуждите на земеделските стопанства и за машини, оборудване и съоръжения за опазване на околната среда също са сред допустимите разходи.

Субсидиите се отпускат още за проекти за въвеждане нови стандарти на ЕС, които обаче трябва да са приложими за съответните стопанства.

Приемът по подмярка 4.1.2 започва през ноември през ИСУН
14628
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини