Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.10.2017 г.

Растения подходящи за балкона

В последно време все по-голям става въпросът за растенията, които са подходящи за озеленяване и украсяване на балкони. Какви растения могат да бъдат настанени там? Как най-добре да ги подредим? Какви условия предпочитат те?
Болшинството растения могат да се развиват на балкони, които излизат на южната или югозападната страна на дома. Изключение правят обичките и бегониите, които обичат засенчване. За тях са най-подходящи източните, северо-източните, северо-западните прозорци.
Колкото е по-висок етажът, толкова вятърът е по-силен: за балконите на 8-10-ти етаж изборът на растения е много ограничен. Става дума основно за ниски растения, като агератумът, седум, вечнцъфтящата бегония, тагетесите, паричките. От тревистите лиани такива условия може да издържи декоративният фасул.
На балкона в ранна пролет можете да отглеждате луковични растения – лалета, нарциси – болшинството от тях можете да пресаждате с почвата около корените дори по време на цъфтежа. За тези цветя кратковременните студове не са опасни, не се нуждаят от укритие, изключение правят само най-големите студове.

Кои могат да се покажат?
Не всички стайни растения могат да издържат на условията на балкона. Някои видове от тропическите области са взискателни към влажността на въздуха (филодендрон, дифенбахия, антуриум, пеперомия, африканска теменужка) и те не бива да бъдат изнасяни на балкона. На терасата обаче отлично се чувстват (при съблюдаване на определени условия) цикламите, аралията, аукубата, игликата, бромелиевите видове, калата, бръшляна, монстерата, хлорофитумът, фикусите, хортензиите, кактусите, палмите, кливията, хипеаструмът, цисусът, сукулентите, спарманията, араукарията, аспидистрата.

Лианите имат специално място
Ако искате да покриете стените с многогодишни лиани, садете ги непосредствено в почвата около дома. Кореновата система на многогодишните лиани се нуждае от значителен обем почва, като правило, много повече отколкото могат да намерят в балконските контейнери. Освен това, на терасата, която не е изолирана дори най-големият контейнер с почва може да измръзне и субстратът в него да изсъхне през зимата. подземните органи едва ли ще издържат това. Именно затова на балкона не се държат градински многогодишни цветя.
За обикновения градински балкон са много по-подходящи едногодишни катерливи растения – латинка, ипомея, ароматен грах, многоцветен фасул, ехиноцистис. При добро осветление те бързо се развиват и цъфтят дълго време.
Едногодишните лиани е най-добре да се разположат по-назад от растенията, по-близо до стената, за да могат техните плетове да не засенчват и да не пречат на по-ниските от тях видове. На южната страна на дома е най-добре да разположите лиани, които и да се покачат на процореца, няма да създават неудобна сянка на живеещите в дома. На прозорците с друга ескпозиция, на северни например, лианите трябва да се разполагат по такъв начин, че стеблата им да не засенчват прозореца, тъй като плътните им листа могат да скрият съществена част от проникващата в помещението светлина.
На балконите сандъчетата с лианите е най-добре да бъдат поставени на пода. В съдовете пред прозорците виещите се растения се поставят открая, където е по-лесно да се контролира растежът и закрепването им. Използвайте лиани само в случаите, когато е възможно да осигурите на растенията някаква опора. При това трябва да отчитате скоростта на развитие и начините на закрепване.

Цветовете са важни
Важно е също така да обърнете внимание и на цветните съчетания на растенията, които ще растат в един контейнер. Красиво и винаги съвременно изглеждат едноцветни насаждения или смеси от цветя с различна окраска с чистобяла. Приятни за гледане са и съчетанията между синьо и оранжево, жълто и виолетово. Съчетанията на жълто и розово, червено с оранжево или виолетово се смятат за неподходящи, но тях винаги можете да смегчите с неутрални тонове. С тази задача най-добре ще се справят растения с бели цветове или сребристи листа.

Не само оцветяват
Освен декоративна функция растенията пред прозорците на дома и на балконите имат и още няколко утилитарни задачи: те понижават уличния шум, попадащ в дома, частично поглъщайки звука, задържат част от праха, който след това бива измиван от дъжда, в горещите дни намаляват нагряването на къщата. На балкона с тези растения е по-уютно, а при отворен прозорец освен свежият въздух в стаята нахлуват и приятните аромати на цветята.
Балконът е малката градина в дома. Направете я красива.

Растения подходящи за балкона
19658
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Латинка (Tropaeolum)
Балконски цветя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини