Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.10.2017 г.

Беседката

Беседката или барбекюто под навеса е специално направено за почивка сред природата. От тази позиция трябва да изхождате, избирайки стилистично решение на постройката, която надлежно трябва да се впише в градинското пространство. Независимо от това, ще бъде ли изолирана беседката за целогодишно използване или ще бъде открит навес само за летни пикници, трябва да помните, че от всички места на обитание на съвременния човек именно това съоръжение е най-близко до природата. А значи, че именно природните особености на мястото трябва да бъдат поставени на първо място.
Градинските беседки понякога могат да изглеждат съвсем необикновено, но главното е, стилът на беседката да съответства на стила на дома. Добре изглеждат малки архитектурни форми, и в частност, градински беседки, ако те съставят един ансамбъл в дома. Какви са обаче основните стилове?

Английска класика
Английският стил, въпреки своята еклектичност, е достатъчно строг. На пръв поглед беседката в този стил ще напомня европейският селски стил, само че ще е по-строг и изящен. Точно поставените цигли, състареното дърво, дъските на пода, обикновената дървена мебел или плетените кресла, леките стилизирани цветни декори на калъфите на възглавниците, задължителният чаен сервиз, квадратната маса за бридж, покрита със зелен плат – дори и най-заклетият англичанин, попаднал тук, ще бъде сразен в сърцето. Ако ще се изпълнява всичко според английските закони, то тогава няма да се мине и без камината, която е направена от тухли и метал.

Италианското слънце
Жителите на слънчева Италия са големи майстори на сянката. Отчитайки количеството на слънчеви дни в родината им, италианските архитекти са въвели понятието “сенчеста архитектура”. Нейна особеност са геометрично правилните форми, които са разположени по целия периметър на градината и вътре в беседката. Такава беседка е украсена с голямо количество скулптури и геометрични орнаменти. Сянката, падаща върху рисунките, резбата, перголите, в различно време от денонощието дава различна черно-бяла графика.
Pergola или пергола е констуркция от повтарящи се секции от арки, които са съединени помежду си с перпендикулярни дъски за защита от палещото слънце. По тази конструкция у нас можете да пуснете да растат лози, клематиси, актинидия, китайски лимонник, дива лоза. Перголата може да бъде отделно съоръжение, част от зданието, която закрива откритата тераса или съединяващо съоръжение между две сгради.

Кънтри
Кънтри стилът или селският стил е най-разпространеният през 2008-2009 г. както по отношение на беседките, така и в цялостното оформление на градината. Ако исторически този стил е дошъл от Северна Америка, то задължителни атрибути биха били ранчото и каубоите, но днес това понятие е свързано с географията и климата, естествеността и живота далеч от големия град. Понятието “село” във всяка страна е обусловено от традициите и е свързано с природните условия. Изхождайки от тези различия стилът кънтри може да се раздели на “европейско кънтри”, “американско кънтри” и “руско кънтри”. Но във всички проявления селското е свързано с естествените материали и достатъчно простите форми, които подчертават функционалността, отсъствието на мекота, известна наивност и лиричност в общото стилистично решение.

Модерн
Създателите на този стил, независимо от вида на изкуството, са внесли в него всички най-добри постижения на миналото и най-изисканите и изтънчени идеи на съвремието. В декорациите преобладава растителният орнамент. В декора активно се използва дърворезба, стъкло, ковано желязо. Характерни черти на този стил се явяват извитите форми, стилизираните цветя и растения, поразяващите със своята красота животни и птици. Цветовете са приглушени, не са крещящи, но при това са чисти и изразителни.

Рустик
Латинската дума rusticus буквално означава “селски”, “прост”, “груб”, “неообработен”. В архитектурата това означава облицовка на стени – изцяло или частично, с четириъгълни, правилно подредени и плътно прилепващи един към друг камъни, предната страна на които е оставена необработена или е много грубо подравнена. Облицовката на цокъла с такива камъни придава на съоръжението масивност и здравина.

Етнически стил
Това е стил, който се връща към идеите на индийците, идианците, бушмените, арабите, африканците и други племена и народи, като в интериора се слагат традиционни национални елементи. Това направление принципно не признава ясно изразените стилистични рамки, като поставя на преден план яркостта и необичайността. Етностилът е причудлива сплав между традициите на различни епохи и страни, а не само опит да се възпроизведе традиционното туземско жилище.
Към етническите елементи може да се отнесе и руската печка, и разнообразните вкопани в земята фурни, характерни за различни народи.

Източен повей
Елементи на източния стил могат да се явят детайли от интериора, които могат да се включат в по-широкото понятие етностил. Но ако поставим акцент върху тях, то ще получим стил, който е добре разпознаваем от всички. Арки, кули и плавни линии, напомнящи извивките на тялото на танцуваща жена не могат да се сбъркат с никои други. Те лесно могат да бъдат пресъздадени от камък както в архитектурата на градинската беседка, така и в двора като цяло.
Можете да си направите и традиционен чаен павилион. В него направете печка за варене на чай, сложете ниска масичка, чаен поднос, тънки свещи, ароматни пръчици. Задължителни елементи са прозорците, поставени на необичайни места и подчертаващи контраста с другите елементи.
В японската беседка елементите се избират много внимателно. Подвижните стени позволяват да се любувате на дъжда без да намокрите главата си или да се скриете от вятъра, гледайки буйните пламъци в пещта и топлейки ръцете си на чаша чай.

Беседката
6552
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Направете от беседката или дървената барака акцент в градината
Нов облик за всеки двор
Пергола приютява катерливите ви питомци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини