Начало » Важно за фермера » Животновъдство
13.10.2017 г.

Ценова справка за цените на агнешко месо в страната

Търговията на едро с цяло агне се запазва в ценовия диапазон от 12,50 лв./кг (Велико Търново, Кърджали и Смолян) до 13,75 лв./кг (Стара Загора), без седмични изменения на стойностите по области. Средно за страната, цената на едро на продукта е 13,15 лв./кг – без промяна спрямо предходния седмичен период, посочват в последния си анализ експерти на МЗХГ.

Цените на дребно на цяло агне в другите търговски обекти (ДТО) остават най-ниски в Бургас – 11,40 лв./кг, а най-високи в Ловеч и Плевен – 14,20 лв./кг. Въпреки липсата на седмични отклонения на стойностите по области, средната цена на цяло агне в ДТО за страната се понижава с 0,5% на седмична база, до 13,12 лв./кг, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в София (където през предходната седмица бе регистрирана една от сравнително високите стойности за страната).

Средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,03 лв./кг по-ниска от тази на едро.

 

Агнешки бут

По области, цените на едро на агнешки бут варират от 12,75 лв./кг до 15,13 лв./кг, съответно в Пазарджик и Стара Загора. Единствено в София се наблюдава седмично ценово изменение – незначително покачване с 0,3%, което не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава 14,07 лв./кг.

През изминалата седмица е отчетено предлагане на агнешки бут в ГТВ в пет области, на цени от 12,99 лв./кг (Пловдив) до 14,99 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), без колебания на стойностите по области. Въпреки това, средната цена на дребно на агнешкия бут в ГТВ за страната бележи спад от 6,5% на седмична база, до 14,19 лв./кг, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта в големите супермаркети на шест области, където през предходната седмица бяха регистрирани най-високите стойности за страната.

Средно за страната, цената на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти се задържа на нивото от предходната седмица - 13,81 лв./кг, като стойностите по области остават в границите от 11,40 лв./кг (Бургас) до 15,50 лв./кг София).

През наблюдавания период средната цена на дребно на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,38 лв./кг или с 2,8% по-висока от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,12 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,26 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

 

Агнешка плешка

Средната цена на едро на агнешка плешка за страната се запазва на ниво от 13,58 лв./кг, като стойностите по области продължават да се движат от 12,35 лв./кг (Пазарджик) до 14,74 лв./кг (Стара Загора).

Предлагане на агнешка плешка в големите търговски вериги се отчита в шест области, на цени от 12,74 лв./кг (София) да 13,99 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Пловдив). Седмични изменения на стойностите се наблюдават само в две области – покачване с 0,3% във Велико Търново и намаление с 8,9% в София. Така, средната цена на дребно на агнешка плешка в ГТВ за страната се понижава с 2% на седмична база, до 13,62 лв./кг.

Цените на дребно на агнешка плешка в другите търговски обекти са в интервала от 11,20 лв./кг в Бургас до 15,50 лв./кг в София. Ценово изменение спрямо предходния седмичен период се регистрира само в София, където продуктът поскъпва с 8,8%. Това води до увеличение на средната стойност в ДТО за страната с 0,6%, до 13,42 лв./кг.

През изтеклия седмичен период цените на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги са средно с 0,20 лв./кг или с 1,5% по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,04 лв./кг по-ниска от тази на дребно в ГТВ и с 0,16 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Ценова справка за цените на агнешко месо в страната
6415
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини