Начало » Новини » Коментари
12.10.2017 г.

Белгийски център изнася ембриони от Симентал в 6 европейски държави

sinor

Асоциацията за развъждане на животни AWE в белгийската област Валония е сред примерите за иновативен бизнес, който се подкрепя от европейските фондове и от белгийското правителство. Тя е регистрирана като частна компания с 5 259 членове и действа на кооперативен принцип. Освен фермери в нея участват още научни институти, специалисти в областта на селекцията, ветеринари и др.

Целта на асоциацията е да подкрепя белгийските фермери в областта на животновъдството, като освен с център за производството на готови ембриони от породата Симентал AWE разполага с пълен регистър на животните, със звено за контрол на здравето на стадата, лаборатория за изследване на млякото, изследователски и развоен център.

Експерти от асоциацията предоставят на белгийските животновъди разнообразни съвети за управление на фермите, включваща информация за отглеждането на млечните и месодайни крави, за европейско и национално подпомагане, за данъчното обслужване на фермерите и др. Компанията притежава и модерен компютърен център, в който чрез социалните мрежи Facebook и Twiter фермерите могат във всеки момент да задават въпроси, свързани с конкретен проблем.

Пред журналисти от ЕС, в чиято група беше поканен и представител на Синор.БГ, главният изпълнителен директор на AWE Кристофър Боккарт представи цялостната дейност на компанията. Заради кризата в млечния сектор финансовите резултати на центъра през последните две години не отбелязват ръст. Печалбата през 2016 г. е била 11,6 милиона евро, от които 9,8 млн. евро са дошли от центъра за производство на семенен материал от породата „Симентал“.

Геномният център обслужва не само животновъдите от цяла Белгия, но и от други европейски държави като Италия, Люксембург, Германия, Франция, Великобритания и Австрия. Близо 70 на сто от произведените ембриони се продават извън Белгия, съобщи за Синор.БГ Кристофър Боккарт.

Кооперативът разполага със сертификат за замразените ембриони. Всяка партида описва точно кога е получен материалът, от кой бик и на коя дата. Една готова колбичка със замразен ембрион струва между 5 и 7 евро. Замразяването става при 4 градуса по Целзий.

В центъра се отглеждат и животните, от които се добива съответният материал. Обикновено един бик се използва в продължение на 3-4 години.

Търсенето на качествен семенен материал расте и това личи от годишното производство. Докато през 2010 г. са реализирани1,4 милиона бройки, то през 2015 г. количеството нараства на 4,2 милиона.

Освен центъра за семенен материал от полза за животновъдите е и системата за лабораторни анализи на млякото. Чрез нея стопаните могат нагледно да научат как да усъвършенстват качеството на млякото, използвайки различен вид фураж. Чрез математически модели те могат да предвидят какво съдържание на протеини или мазнини притежава издоеното от техните животни мляко.

Белгийският иновативен център използва и европейската мрежа за изследване на млякото, което допълнително е в помощ за навременното информиране на фермерите по актуални проблеми.

Екатерина Стоилова

Валония-София

Белгийски център изнася ембриони от Симентал в 6 европейски държави
8645
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Сериозни бунтове и в Белгия
Фермери блокират Париж и Брюксел
С цел намаляване азотните емисии в селското стопанство на Фландрия
ЕК одобри схема от 200 милиона евро за затваряне на свинеферми в Белгия
Високата инфлация отдръпва потребителите от екологичните храни
Високите разходи без ръст на продажбите ще съсипят биопроизводството в Белгия
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нови пазари
Българските биопродукти стигат до Брюксел
Плащат по 13 евро на час
Търсят се транжори на месо за Белгия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини