Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.10.2017 г.

Нестандартно отглеждане на култивирани растения с помощта на магнити

sinor

Много растения реагират положително на влиянието на магнитното поле, макар механизмът на въздействие и до момента да не е изяснен напълно. Смята се, че магнитите концентрират йоните на разтворените във водата соли до корените на растенията, и хо този начин веществата, които дотогава са били недостъпни за тях, се усвояват лесно.

Опити с магнити са провеждани в много държави по целия свят. В Канада напирмер намагнетизирали семена от соя, ечемик, елда, краставици и други култури. Само с тази промяна добивите от растенията нараствали с 20%.

Градинарите също експериментират. Руски любител градинар взел няколко корена горски ягоди, които били страшно хилави, посадил ги в градината и закопал од тях няколко магнита от стари високоговорители. Растенията станали изключително силни и още на първат година родили по 40 големи ягоди.

Красноречиви резултати са получени и при отглеждането на теменужки на магнитно поле в домашни условия. За целта в саксийката може да се сложи кръгъл магнит. Експериментаторът споделя, че в магнита израснал силен лист, а с течение на времето цветето се „преселило” почти напълно в магнита и започнало да цъфти обилно. Когато бил отстранен, под него открили мощен израстък, подобен на онези, които се образуват по дървета, растящи край метални огради.

Интересен резултат е получен при вкопаването на двукилограмов магнит до ствола на 9-годишна круша, която дотогава не била дала никакъв плод. Още същата година филизите се скъсили забележимо и по тях се появили цветни пъпки. На следващата година короните откъм страната, където бил закопан магнитът, се чупели от плодовете по тях, докато от другата страна имало единични бройки.

Градинари, провели опити с малини, споделят, че магнитите осигурили единични силни филизи с големи плодове – 2-3 пъти над обичайните за сорта.

Логично е да си зададем въпроса дали не могат да се използват разглобяеми магнити, за да повлияем на хилави дръвчета в градината. Скъсяването на сроковете, в който растенията навлизат в етап на плододаване, е изключително важно и за тази цел можем спокойно да прежалим няколко магнита, закопавайки ги в градината.

Нестандартно отглеждане на култивирани растения с помощта на магнити
11710
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Търговска верига подкрепя млекопроизводителите в Естония с продажба на значки и магнити
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини