Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2017 г.

Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода

Дъждувайте пипера, патладжана, морковите

Зеленчуковите култури не могат да се отглеждат без напояване у нас. Ако не им достига вода, те могат да намалят добивите си, но и висока влажност не трябва да се допуска.
Високите температури и незначителните валежи още през май налагат растенията да получат необходимото количество вода. Ако се засушат култури като салата, спанак, цветно зеле и др., те ще стрелкуват предивременно, на други – домати, краставици, пипер окапват цветовете и младите завръзи, а при трети – репички, целина, моркови и др. загрубяват кореноплодите.

Делят се на групи според нуждите
Едни от зеленчуци имат нужда от повече вода, а други от по-малко. Силно влаголюбиви са салатата, спанакът, цветното зеле, броколито, целината, репичките и др. Те са със слаба коренова система и с голяма листна маса. Изразходват повече вода и им е необходима висока влажност на повърхностния почвен слой. Влаголюбиви са и краставиците, доматите, пиперът, патладжанът, главестото зеле, праз, воден лук. Особено през вегетацията те трябва да получават достатъчни дози течност. Морковите, картофите, салатното цвекло, зеленият фасул, зеленият грах, тиквичките и др. предпочитат умерената почвена влажност. Дините, пъпешите, тиквичките могат влизат в групата на слабо влагоюбивите, които имат силно развита коренова система и извличат влага от дълбокият слой на почвата.
Зеленчуковите култури се различават и по изискванията си към относителната влажност на въздуха. Листните зеленчуци се нуждаят от по-висока влажност, а плодовите – домати, пипер, дини, пъпеши от по-малка в сравнение с краставиците и тиквичките.

Полейте, за да се вкоренят добре
През отделните фази на растеж и развитие зеленчуковите култури се нуждаят от различно количество вода. Най-големи са нуждите им през фазата на поникване. След като прорастнат се внимава с поливането. При засаждането на постоянно място осигурете вода, за да се вкоренят добре. По-късно количеството вода и времето за поливане се определя в зависимост от изискванията им. Значение оказва и температурата на поливната вода. По-топлолюбивите зеленчуци се поливат с вода над 14-16С, иначе се втрънчват. Полива се сутрин или в късните следобедни часове. Ако сторите това в горещината пиперът, патладжанът, краставиците, пъпешите и др. могат да забавят растежа си, да им окапят цветовете или да се деформират плодовете.
Зеленчуковите растения се напояват предимно повърхностно, с течаща вода по бразди или фитарии. Дъждуването е благоприятно за пипера, патладжана, зелевите култури, морковите, магданозът, зеленият фасул и др. За краставиците дъждувайте през нощта, за да се предпазят от болести и пригори.

Топлолюбивите зеленчуци не пият студена вода
6174
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини