Начало » Новини » Интервю
10.10.2017 г.

Как семейната ферма „Девос“ от Белгия се ориентира към биоживотновъдство

sinor

От 18 години младото белгийско семейство на Стивън и Веерле се занимава активно с животновъдство, като днес фермата им „Девос“ е сред водещите стопанства в областта Валония. В началото започват само с 60 крави, а днес стопанството им наброява 220 породисти животни плюс още 200 юници за поддържане на стадото. Самата селекция е дело на Стивън, за когото кръстоската между „Холщайн“ и „Монбелиард“ се оказва най-доброто решение за получаване на продуктивни млечни крави.

Въпреки че „Холщайн“ е с висока млечност, тази порода изисква високоенергийна храна, докато фермерите предпочитат да заложат на биологичното производство с фуражи, в които се влагат основно люцерна, биологична царевица и сено. Именно затова се е стигнало и до кръстоската с „Монбелиард“.

През 2015 година семейството решава да инвестират в иновативна система за отглеждане на биологични животни, така че през 2018 година да получат сертификат като биоферма,.

Инвестицията се оказва огромна по мащаб и при сегашните цени на млякото вероятно ще бъде възвърната едва след 15 години, посочи за Синор.БГ Стивън. През последните месеци цената на литър биологично краве мляко в Белгия е паднала до 50 евроцента, а на конвенционалното мляко – до 30 евроцента. За фермерите това е огромен проблем, тъй като обезценяването на мляко ще откаже мнозина от животновъдството, коментира стопанинът.

Фермата „Девос“ е сред малкото в областта, която е инвестирала в иновативен тип подово покритие за животните. Вместо върху бетон кравите лежат върху три реда вертикално поставени дървени скари, които са покрити със слама. Целта е през дупките на тези скари оборският тор да се утаява, като се използва повторно за преработка.

Сламата се подновява периодично и това осигурява топлина и суша, така че животните не боледуват, както се случва в циментовите обори. Най-важното при биологичните ферми е да не се използва химия в храната или при евентуалното заболяване на животното. Именно затова и в "Девос" не се използват антибиотици за лечение на стадото.

Безспорно най-голямата инвестиция в стопанството е модерният автоматичен доилен апарат De Laval, с който на ден може да се доят до 130 животни.

При него не е необходима човешка намеса, защото млечните крави сами се придвижват в специалния бокс, където апаратът автоматично ги издоява. Три пъти дневно животните дават мляко по този начин, като на ден от крава се получават по 33 литра, пояснява Стивън. Всичко това облекчава работата на фермерите, които свободно могат да отделят време за възпитанието на двете си деца.

През 2012 г. семейството инвестира и в инсталация за преработка на оборския тор в биогаз, който се използва изцяло за нуждите на стопанството.

По този начин не се само се намаляват вредните емисии в стопанството, но се произвежда и „зелена“ енергия. Годишното производство на ток се изчислява на 15 хил. киловатчаса. А икономисаните емисии въглероден двуокис са 45 тона на година.

Допълнително фермата разполага с 1 350 литра топла вода с температура 75 градуса по Целзий.

Именно затова и „Давос“ се определя като една от най-иновативните ферми в областта. Колкото до проблемите с цената на млякото, за Стивън е изключително важна подкрепата от организацията на производителите, в която членува. Местният кооператив наброява 1 200 членове, които взаимно се подкрепят не само при намирането на пазари, но и в консултантската дейност по въвеждане на иновациите в производството.

Екатерина Стоилова

Валония - София

Как семейната ферма „Девос“ от Белгия се ориентира към биоживотновъдство
14316
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Сериозни бунтове и в Белгия
Фермери блокират Париж и Брюксел
С цел намаляване азотните емисии в селското стопанство на Фландрия
ЕК одобри схема от 200 милиона евро за затваряне на свинеферми в Белгия
Високата инфлация отдръпва потребителите от екологичните храни
Високите разходи без ръст на продажбите ще съсипят биопроизводството в Белгия
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нови пазари
Българските биопродукти стигат до Брюксел
Плащат по 13 евро на час
Търсят се транжори на месо за Белгия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини