Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.10.2017 г.

Тайните на богатата картофена реколта

sinor

В борбата за рекордна реколта от картофите някои градинари засаждат целия си участък с тях. Това обаче води до рязък спад на добивите, тъй като отглеждането на една и съща култура на едно място бързо изтощава почвата, натрупват се болести и вредители. По-добре ще е, ако разделим градината на 2-3 части и в едната от тях садим картофи, а в останалите – други зеленчуци. По този начин ще можем да използваме торовете ефективно, като влагаме пресния оборски тор при останалите зеленчуци, а при картофите – прегорял оборски тор или компост.

През втората половина на лятото пък на освободените от вече обраните зеленчуци участъци можем да посеем сидерати. Като ги окосим, преди да са формирали семена, и ги вкопаем в почвата, ще можем значително да повишим нейното плодородие.

Според специалистите закаждането само на един сорт картофи в градината е рисковано, тъй като просто можем да случим на слаба година. За да осигурим постоянна реколта, трябва да садим най-малко 3 сорта, при това с различен период на узряване – ранен, среден и късен.

Големи щети на картофите нанасят болестите и особено маната. Тъй като няма напълно устойчиви към нея сортове, се налага гнездата да са разположени по-нарядко – през 40 сантиметра в реда и през 80 сантиметра между отделните редове. Налага се и пръскане с препарати – Акробат Р (250 грама на декар) или Акробат Плюс ВГ (200 грама на декар).

Около 2 седмици преди прибирането на реколтата е добре надземната част да се окоси – това предотвратява заразяването на грудките и осигурява доброто съхранение на картофите през зимата.

Колорадският бръмбар никога не оставя картофите на мира, така че най-важното е да бъде унищожен в ранна възраст, когато е особено уязвим за препаратите. За целта се използват Монсерен Г ФС (60 милилитра на 100 килограма семе), Магеос (8 грама на декар), Кораген 20 СК (5-6 милилитра на декар), Калипсо 480 СК (10-15 милилитра на декар), Децис 100 ЕК (12,5 милилитра на декар), Децис 2,5 ЕК (20-30 милилитра на декар), Вазтак нов 100 ЕК (10 милилитра на декар), Биская 240 ОД (20 милилитра на декар), Алверде 240 СК (20 милилитра на декар), Синес 480 СК (5 милилитра на декар), Протеус 110 ОД (45 милилитра на декар) и Нексид 015 КС (30 милилитра на декар). При част от тях една-две обработки са достатъчни ние да се възползваме от реколтата, а не бръмбарите, при това ще ни избави от каторжния труд на ръчното събиране на вредителите и тяхното потомство.

Доста по-сериозни са проблемите с телените червеи. Те не се показват на повърхността, което ги защитава до голяма степен от химическата обработка. Все пак можем да използваме Видейт 10 Г ( 2 килограма на декар при засаждане), отново Монсерен Г ФС (60 милилитра на 100 килограма семе), Трика Експерт (1-1,5 килограма на декар), Сантана 0,7 Г (1 килограм на декар), Нематорин Г (2 килограма на декар) и Ерколе ГР (1-1,5 килограма на декар).

Не се препоръчва варуване на почвата на участъка, където ще се садят картофи. Ако тя е с висока киселинност, по-добре е да се използва фосфорно брашно, а варуването да се приложи за останалите култури.  

Тайните на богатата картофена реколта
11906
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини