Целта на всеки стопанин е овцете му да се заплодят в максимално кратък срок от две седмици, за да може незаплодените при първото покриване да се заплодят при втори опит в следващите две седмици. За да се постигне компактно агнене на овцете може да се приложи синхронизиране на еструса, чрез добро хранене и стимулация.
Изпитан метод е безсолево-солева диета, и хранене с покълнал ечемик. Безсолево-солевата диетасе прилага за около 2 седмици преди започване на случната кампания. През първата седмица, овцете се лишават от сол, а през втората се дава сол в завишени дози – 15-20 g на овца. Витаминните добавки се предоставят на овцете чрез храната, водата или инжективно.
Ефект от използването на коч-стимулатор се препоръчва когато кочовете се отглеждат отделно от майките. Те се държат в стадото до 18 ден от започването на случната кампания.
Храненето на кочовете през подготвителния период е особено важно да бъде правилно и пълноценно – половината от хранителната стойност на дажбата да бъде от концентриран фураж - ечемик, овес, просо, слънчогледов шрот, пшеничени трици. Добре се отразява включването на моркови, до 2 яйца и зелена трева.