Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.10.2017 г.

Да изберем стайните цветя

Успехът на стайното цветарство преди всичко зависи от правилният избор на растения, които съответстват по своите природни свойства на стайните условия. Главната цел на стайното озеленяване се заключава в това да има листнодекоративни или цъфтящи растения през зимата, след това през пролетта и есента, и накрая, през лятото, дори за градските жители те за не представляват голям интерес. За стайните условия се налага да се подбират растения от тропическите, субтропическите, пустинните и полупустинните области, главно вечнозелени, а от листопадните такива видове, които имат летен или лятно-есенен период на покой и могат да цъфтят през зимата.
Нуждите на различните растения към околните условия не са еднакви. Така, например, едни се нуждаят от много топлина (болшинството тропически растения), други - от по-малко (субтропическите), някои се помиряват с малко количество светлина (сенкоустойчивите), а много са доста взискателни към нея (светлолюбивите видове).

Светлината е основният фактор
Стайните условия, както е известно, са много различни. Едни стаи са с големи прозорци, които гледат на юг, и са добре осветени; следователно там могат да виреят светлолюбиви растения. Други помещения са с малки прозорци, които излизат на изток или запад, и там ще има по-малко светлина. Стаите със северни прозорци не са подходящи за отглеждане на цветя, с изключение на сенкоустойчивите. Има разлика и по отношение на другите условия.
Осветеността в стаята зависи не само от размерите на прозорците и тяхното разположение по отношение на слънцето, но и от разстоянието от прозорците. Почти половината от дневната светлина на улицата се отразява и се поглъща от прозорците, като вътре в помещението силата на светлината рязко пада. Така на разстояние 50 см от прозореца осветеността е една 30% , на 1 м – 18%, а на 2 метра – само 7,6% от тази навън. С такава осветеност могат да се помирят само сенкоустойчиви растения.
Болшинството растения са светлолюбиви, затова тук можем да отбележим само тези растения, които могат да се помирят с недостатъчната светлина и дори растат по-добре на засенчени участъци. Към тях се отнасят алоказията, араукарията, лавърът, миртата, папратите нефролепис, адиантум, сансевиерата, туята, финиковата палма и др. От споменатите растения особено сенкоустойчиви са алоказията, лавърът, папратите, бръшляна и тиса.

Топлината не е за всички
Топлинният режим на помещенията зависи от мощността на източниците за отопление, от постоянството на излъчване на топлина и от съприкосновението на стените с жилищните помещения и с външната среда. Равната температура на помещенията ще способства за по-добрия растеж, а резките колебания ще го възпрепятстват. В болшинството случаи зимната температура в жилищните стаи трябва да е 16-18 градуса, което благоприятства растежа на много тропически и субтропически листопадни видове.
В същото време трябва да се отбележи, че хвойновите и някои листопадни субтропически растения се нуждаят от по-ниска температура, от порядъка на 10-12 градуса и по-малко. Разпределението на топлината в помещенията също не е еднакво: по-близо до източниците на топлина е по-топло, а край прозорците е значително по-хладно – с 4-5 градуса от вътрешността на стаята. За топлите помещения може да се препоръча отглеждането на агаве, амарилис, бегония, виларезия, стайна лоза, ароматна драцена, кливия, крин, папрати, традесканция и др.
За прохладните помещения са подходящи азалия, араукария, кралска бегония, здравец, хортензия, камелия, китайска роза, кипарис, криптомерия, лавровишна, папрати, рози, западна туя и др. Растенията от тази група могат да се отглеждат и в топли стаи, като им се осигурява през зимата място само на перваза на прозореца, където няма отдолу радиатор.
Цял ред растения могат да се използват с еднакъв успех както в топли, така и в прохладни помещения. Такива например, са алоказията, алоето, аралията, кактусите, луковичните форсирани растения, маслината, миртата, олеандърът, палмите, сансевиерата, фикусът, филодендрона и др.

Регулирайте качеството на въздуха
В болшинството жилищни помещения влажността на въздуха е значително по-ниска, отколкото в оранжериите или на улицата. Тя зависи главно от системата на отопление. При използвате печка, то въздухът ще е по-влажен отколкото при централното отопление. Растенията от влажните тропици и субтропици не растат добре в стайни условия, те се нуждаят от специални оранжерии – терариуми.
В същото време има и такива видове, които с еднакъв успех растат в помещения със сравнително висока, така и по-малко висока влажност. Състоянието на въздуха в стаята има отношение и към самите растения в нея. Чистият въздух в добре проветряваните помещения е полезен за болшинството растения.
Когато купувате растения за стаята си, трябва да имате предвид, че в оранжериите, където са отглеждани тези екземпляри е имало доста повече светлина и влага. Пренесени в стаята те ще започнат да страдат и да засъхват, и нерядко да загиват. От недостатъка на светлина растящите филизи и листа се изтеглят, избледняват, растението отслабва. За да избегнете това, трябва да си купите растение в състояние на покой. Купените растения трябва да са добре вкоренени, да са здрави, но неповредени от болести и вредители. Като оцените вашите условия в стаята, можете да изберете и подходящите видове, които да отглеждате.

[Илюстрация: Интернет]

Да изберем стайните цветя
4735
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Как правилно да мием стайните растения
Готвим стайните растения за лятото
Стайните палми са капризни
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Тропическите аристократи в интериора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини