Начало » Важно за фермера » Гори и екология
04.10.2017 г.

Български резерват получи сертификата си за биосферен парк на ЮНЕСКО

Сребърна покрива новите предизвикателства на Севилската стратегия

Резерватът „Сребърна” получи сертификата си за биосферен парк на ЮНЕСКО, съобщиха от Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Русе. С документа се удостоверява, че защитената територия покрива новите предизвикателства на Севилската стратегия за управление на биосферните резервати на Програма „Човекът и биосферата“ на международната организация. 

Решението за обявяването на биосферните паркове  „Сребърна“, „Централен Балкан“, „Червената стена“ и „Узунбуджак“ е взето на заседание на 29–та сесия на Mеждуправителствения координационен съвет  на програмата „Човекът и биосферата“.  Тя бе проведена през юни тазо година в централата на ЮНЕСКО в Париж .

Съгласно изискванията на стратегията от Севиля за Биосферен парк  „Сребърна“ са определени три зони - „сърцевинна“, „буферна зона“ и „преходна зона (зона за развитие)“, включваща цялата територия на община Силистра. Сърцевинната зона включва обявения според националното законодателство през 1977 г. резерват „Сребърна“ с площ 892 хектара, която удовлетворява изискванията на Севилската стратегията за дълготрайно опазване на консервационно значимите местообитания и видове. Буферната зона на резервата представлява естествен буфер на сърцевинната зона.  На територията й се опазват консервационно значими природни местообитания на редки животински видове, в т. ч. птици. Преходната зона предлага уникални условия за развитие на различни дейности насочени към устойчиво развитие, опазване на културното многообразие, традициите и обичаите. Хармоничната връзка между трите територии е предпоставка за изпълнение и на трите функции на пост-севилски биосферен парк.

РИОСВ-Русе ще предостави копие от сертификата на община Силистра и ще проведе информационно-образователни срещи със заинтересованите страни.

В продължение на почти 40 години 16 български биосферни резервата са изпълнявали ефективно своята „консервационна“ функция, насочена към опазването на генетичните ресурси, видовете и екосистемите и осигуряването на условия за научни изследвания, мониторинг и образование. През годините концепцията за биосферните резервати се е развивала съобразно съвременните предизвикателства. Постепенно на преден план е излязъл човекът и взаимодействието му с природата, като първоначалната функция на биосферните резервати се е надградила – и от чисто „опазваща“ и „научна“, е преминала и към „функция на развитието“,  ориентирана към устойчивото ползване на природните ресурси.

Български резерват получи сертификата си за биосферен парк на ЮНЕСКО
7198
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Традиции
Добруджанската кухня връща старите вкусове с мед от диня и маджун от захарна метла
ЮНЕСКО
От 12 природни обекта под заплаха в Европейския съюз два са в България
Второ огнище
Откриха птичи грип в мъртви пеликани в резервата „Сребърна”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини