Начало » Важно за фермера » Гори и екология
02.10.2017 г.

Добита е близо една трета от увредената дървесина в страната

От ЮЗДП вече са задоволили над една трета от търсенето на дърва в региона

Близо една трета от увредената от корояди и фитопатогенни гъби дървесина на територията на 6-те държавни горски предприятия вече е добита, става ясно от данни от седмичния мониторинг на регионалните структури, обобщени от Изпълнителната агенция по горите. Това се посочва в съобщение на официалния уебсайт на министерството на земеделието, храните и горите.

На второто заседание на кризисния щаб по проблема с увредените горски масиви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев е уверил, че е създадена организация за извличане на увредената дървесина. Добрев припомни, че съгласно вече изготвен и действащ краткосрочен план за действие щабът има задача да ускори процеса по спешното усвояване на пострадалите от биотични и абиотични фактори иглолистни култури. Тойъпосочи, че се мобилизира и техника, с която да се извлича дървесината от трудно достъпните райони.

За участие в заседанието бяха поканени областните и заместник-областни управители от най-засегнатите райони от нападение на корояди по иглолистни култури и повалени дървета от снеголоми и ветровали - Смолян, Кърджали, Кюстендил, Перник, София и Благоевград. На срещата бе заявена готовност за сътрудничество от страна на областните  администрации, като бе изтъкната необходимостта от координация с общините и с частни собственици на гори, тъй като повредите засягат и тях и няма как напълно да се разреши проблема без тяхно съдействие. Щабът се обедини около решението, че максимално облекчените процедури при възлагането на сечите в горите, където има такива повреди, съдействат за по-добър достъп на населението до дървесина за отопление от засегнатите от съхнене гори.

Междувременно справка от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) сочи, че към 21 септември то вече е предоставило близо 73 000 пространствени кубически метра дърва за огрев на домакинствата за новия отоплителен сезон. При средногодишно потребление от около 200 000 куб. метра това е 30% от общо планираните количества. Като цяло снабдяването на местното население от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджик с дърва се осъществява ритмично и без напрежение, което е резултат от инициираните от ЮЗДП срещи с кметове и предприетите действия за изтегляне на сроковете за добив и доставка, изтъкват от държавната структура.

Директната продажба от временен склад в гората се извършва по одобрени ценоразписи за всяко териториално поделение, отбелязват оттам. Цените остават същите като миналата година. Твърдите широколистни видове - бук, дъб, цер, габър – се предлагат от 34 до 45 лв. Без ДДС за пространствен кубически метър в зависимост от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населено място и разходите за добив. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

Освен директни продажби от склад живеещите в малките населени места могат сами да си добият дърва, посочват от ЮЗДП. За целта още през месец май оттам са информирали кметовете за осигурените количества дървесина „на корен”, която се предоставя на нуждаещите се срещу коректно изготвени списъци. Продажбата „на корен” е най-изгодният начин, при който цената в отделните стопанства е от 7,50 до 21 лева на пространствен кубически метър при широколистните и от 5 до 13 лева на пространствен кубически метър за иглолистните видове.  

Добита е близо една трета от увредената дървесина в страната
6878
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Обемът на дървесината е 480 плътни кубически метра
Разкриха незаконна сеч на 1600 дървета в земеделски територии в Шуменско
При среднощната гонка трети автомобил успял да се измъкне
Задържаха 2 автомобила с незаконна дървесина и бракониер във Врачанско
Иззети са камионът и дървата
Арестуваха трима за нерегламентиран превоз на дървесина в Горнооряховско
При акция в район с висока концентрация на нарушения
Иззеха 6 каруци с незаконна дървесина в Монтанско
В Монтанско иззеха 2 каруци с незаконно добита дървесина
Съставиха акт на лицензиран лесовъд за нерегламентиран дърводобив
Няма недостиг на дървесина на българския пазар
Отчет за добитата дървесина от държавните горски предприятия даде заместник-министър Георги Тошев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини