Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Кошници от калатеята стават, само ако е полята

Красавицата може да се обагри с различни цветове

Калатеята (Calathea) принадлежки към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австралия. На много места местното население използва листата на калатеята за изплитане на кошници. Оттам е и произлязло името – калатос, което от гръцки означава – “кошница”.

Осигурете й достатъчно вода
Калатеята изисква топли помещения с оптимална температура 18-21С. Минималната температура не бива да пада под 15-16С. Не обича теченията и внезапни температурни промени. Почвата на растението трябва да е непрекъснато влажна. Засушаването и преполиването са еднакво вредни за него. В периода на активен растеж калатеята се подхранва с течен тор през 14 дни. Почвата в която се отглежда да е съставена от торф, листовка, градинска почва. На всеки 2-3 години растението трябва да се присажда, като се увеличава размерът на саксията и се поставя дренаж на дъното. Това прехвърляне се извършва през пролетта. Размножава се през пролетта чрез разделяне на растението.
Калатеята расте и се развива добре на полусянка. Не понася пряко слънчево огряване. Силното слънце причинява пригори и избледняване на листата. Северното изложение е най-подходящо за отглеждане на нея. Добре понася високата въздушна влажност, поради което в период на активен растеж, е добре да се пулверизират листата с хладка вода. Красотата на калатеята идва от пъстротата на листата и от атлазения им блясък.

Най-разпространен и впечатляващ е видът: Calatjea macoyana с яйцевидни по форма листа, с почти бяла основна багра, розетка до 50 см височина. Отличава се с тъмни жили и овални петна, симетрично разположени от двете страни на главния нерв. От долната страна листата са пурпурно червени. Покрити са с фини власинки, които им придават кадифен вид.
Оригинална е също C. ornata – с розово-сребристи жилки и овални листа до 15-18 см дължина и 7-8 см ширина. Те са тъмнозелени, а от долната страна листата са тъмнолилави. C. lietzei – има овални листа, тъмнозелени с почти бели ивици, а от долната страна пурпурно лилави. Има и видове, които се отглеждат и заради красивите си цветове: C. crocata – е с блестящи оранжеви, а C. warsewiezii – с красиви бели цветове.

Кошници от калатеята стават, само ако е полята
3203
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Изкуството да отгледаме храст с форма на дръвчe
Пълни кошници + шик
Топ 10 на най-пулярните цветя за висящи кошници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини