Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.10.2017 г.

Календар за месец октомври – овощни дървета

През месец октомври завършва беритбата на плодовете на късните сортове ябълки и круши и на всички сортове дюли. Към края на месеца се берат и мушмулите. Наред с грижите свързани с беритбата на преден план се поставят и грижите за подготовката на плодовата продукция за запазване и установяване на добър режим на съхранение.

През този месец при семковите видове, особено при ябълките и крушите, по време на беритбата на плодовете и при подготовката им за съхранение има възможност да се установи заразата от калифорнийската щитоносна въшка, когато в насаждението има заразени овощни дървета. Този опасен неприятел проникна у нас доста отдавна, бързо се разпространи във всички овощарски райони и причини големи щети на овощарството у нас. Освен прегледите, които се провеждат по време на вегетацията, възможност за откриване на зараза дават наблюденията при беритбата на плодовете и при различните манипулации при тях след това. Много характерен признак за този неприятел, който се забелязва много лесно, са яркочервените кръгли петна, разположени най-често около дръжката или около дънцето на плода. Петната са осеяни с дребни неподвижни ларви, покрити със сивокафяви и черни кръгли или продълговати, също и по-едри, неподвижни възрастни женски със сивочерни, закръглени,  леко надигнати в центъра щитчета. Червени петна се образуват и по листата и младите леторасти. При леторастите дървесината под петната също може да е оцветена червено. Червените петна се образуват при смучане на сок от въшките. Подобни повреди по плодовете при ябълките и крушите може да причини и друг вид плоска щитоносна въшка – лъжекалифорнийска щитоносна въшка. По външен вид двете въшки не могат да се различат. Лъжекалифорнийската въшка се среща рядко в стари, лошо гледани градини, калифорнийската се развива в млади, добре гледани, силно развиващи се насаждения. За тях е много опасен неприятел.

През месец октомври след беритбата на плодовете и пожълтяването на листата овощните дървета вече са в пълен покой. При крушите, ябълките и дюлите, заразени от бактериалната болест „огнен пригор” вече има условия да се проведе необходимата оздравителна резитба, която може да подобри тяхното състояние и плододаване. Младите заболели клонки се  отрязват на разстояние 20-25 дм от мястото на повредата, по-старите клони – на разстояние 10-12 см. Изрязаните клони трябва задължително да се изгорят. Преди всеки отрез режещите инструменти се обеззаразяват с 1% разтвор от формалин, силен (50%) разтвор от белина, спирт за горене, 5% карборова киселина. Раните, получени при резитбата трябва да се замажан с овощарски балсам, блажна боя или готови овощарски пасти. Силно заразените дървета се отсичат и изгарят заедно със събраните отпадъци от тях.

Изрязват се и някои декоративни и диви храсти, по които болестта също се развива и могат да бъдат източници на зараза – глог, дрян, спирея и др.

След резитбата направете пръскане на дърветат с медсъдържащия препарат витра 50ВП – 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка.

През месец октомври при крушовите дървета се провежда пръскане срещу крушовия пъпкопробивач. Бръмбарите излизат от лятната си диапауза и се активират, изкачват се по дърветата и снасят яйцата си по пъпките. Пръска се след беритбата на плодовете, при установяване летеж на бръмбари по дърветата. Разрешени препарати срещу този неприятел са: дека ЕК, дена ЕК, деша ЕК – 30-50 мл/дка. Пръскането може да се направи и с децис 2,5ЕК – аналогичен с тези препарати по състав и начин на действие.

След беритбата на плодовете свалете и изгорете поставените около стъблата на ябълковите и крушовите дървета ловни  пояси заедно със запащкулени в тях гъсеници на ябълковия плодов червей.

През късна есен при костилковите овощни видове – кайсии, праскови, нектарини, череши, сливи при пожълтяване или опадане на 50% от листата, се провежда пръскане срещу болестите: кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, мехурки по сливата. Пръска се с медсъдържащия препарат витра 50ВП – 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка. Препаратът е разрешен за минимална употреба. Максимален брой приложения през вегетационния период  2 с интервал 7 дни.

При костилковите дървета, заразени от опасната болест „цитоспороза” лечебно пръскане се прави също с препарата витра 50ВП в доза 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка, приложен при същите условия – минимална употреба. Максимален брой приложения 2 с интервал 7 дни.

Месец октомври е подходящо време за започване и провеждане на редица агротехнически мероприятия, които до голяма степен помагат за опазване на  овощните дървета от болести и неприятели и тяхното развитие през следващия вегетационен перод.

Прави се необходимото основно почистване на градината, изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки, отстраняване на мумифицираните плодове и изсъхналите цветни букетчета, остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора, изрязване на изсъхналите от корояди, различни видове щитоносни въшки, вирусни болести и други вредители клони. Изкореняването на силно засегнатите от вредители и изсъхнали дървета. Замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощарски мехлем. Унищожаване на плевелите, опадалите листа и повредени плодове като се прави ръчна обработка, при което те се заравят в почвата и изгниват.

Календар за месец октомври – овощни дървета
17334
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини