За последните 12 месеца пазарът на биологични продукти във Великобритания се е разширил с 4% до над 2 млрд. паунда, съобщи електронното издание Somerset County Gazette. Според Лиз Боулз, ръководител на селскостопанския отдел в благотворителната организация Soil Association, търсенето на екологично чиста храна се приближава до рекордно високо ниво благодарение и на големия брой изследвания, доказващи ползата от биологичните продукти. „Продажбите на биологична продукция продължават да нарастват, защото все повече хора държат да знаят от какво и как е произведена храната”, посочи Боулз.
Продажбите на биологична земеделска продукция във Великобритания са се увеличили със 7,4% за година, докато при млечните продукти ръстът е от 2,3%. Все пак при биомлякото положението е по-добро в сравнение с продажбите на обикновеното, където е отчетен застой на пазара. В рамките на групата млечни продукти също има значителни разлики в продажбите, като при маслото ръстът е с цели 9,2% благодарение и на промяната в отношението на учените към продукта. Анализаторът на млечния пазар в холандската Rabobank Кевин Белами посочва, че в продължение на 30 години хората са смятали маслото за рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания, но последните изследвания поставят тази връзка под съмнение, което се отразява и на нагласите на потребителите.