Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.09.2017 г.

Лекуване на наранени овошки

Причина за повредите могат да са диви животни или климатът

Повредите по кората, особено на по-младите дръвчета, е доста често явление. Причините за тези повреди са различни, но най-често това са изгризвания от дивите зайци, полските мишки, сърните, козите. Мишките изгризват кората в основата на стъблото и най-често засягат цялата окръжност. В този случай, ако не се направи мостово присаждане, а то е доста близко до почвата, дръвчетата загиват. Зайците обелват долната половина на стъблото, а при по-голяма снежна покривка при нискостъблените – и цялото стъбло. Раните от тях не са много големи, но са многобройни и понякога обхващат цялата окръжност. Най-големи рани нанасят сърните и козите, като засягат цялото стъбло, а понякога и основите на скелетните клони. Тези рани зарастват много трудно и в някои случаи се налага мостово присаждане, дори да не е засегната цялата окръжност. Механични повреди се нанасят и от тракторите при обработките и пръскането на овощните градини.

Специфична повреда е образуването на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сокодвижението и при рязко застудяване през нощта се получава замръзване и отлепване на кората от дървесината. Отделената кора изсъхва, напуква се и се образуват тези петна. Това много често се наблюдава при черешата, засадена на южни склонове. При лекуването на тези рани изсъхналата кора трябва добре да се почисти до здрава тъкан.
Нанесените рани са различни по големина и дълбочина. Когато при по-дебела кора са по-плитки и не е засегнато ликото, което се намира между кората и дървесината, зарастването е по-бързо и в повечето случаи не е нужно да се вземат специални мерки. По-опасни са по-големите рани, особено когато обхващат цялата окръжност на стъблото. При тях се прекъсва пътят на асимилатите към корените, в резултат на което дърветата най-често загиват. В този случай е необходимо да се извърши мостово присаждане.

При тази операция най-напред се почиства мъртвата и повредена кора до здрава тъкан. След това през 5-7 см над и под почистената кора се изрязват ивици от кората с дължина около 5-7 см. От така изрязаните ивици се оставят около 1,5-2 см, а останалата част се премахва. Оставената част от кората служи като капаче, което ляга върху поставените резници, след като се присадят.
Мостовото присаждане се извършва през пролетта, след настъпване на сокодвижението, като се използват резници от същия овощен вид, събрани през зимата и запазени в пълен покой до момента на присаждането. Върху долния и горния край на резниците се правят коси отрези с дължина около 5-7 см. Резниците трябва да са малко по-дълги от двата срещуположни отреза на кората върху дръвчетата. При поставянето те се огъват леко във вид на дъга, за да легнат по-плътно върху дървесината. Краищата на резниците се поставят под оставените капачета от кора и се закрепват с тънки пирончета с по-широка главичка. Почистената рана и особено мястото, където резниците влизат под кората, се покриват с овощарска замазка. При по-тънки дръвчета резниците могат да се поставят и без изрязване на ивици кора, като се направи нарез на кората и резника, се пъхне под нея и след това се привърже, подобно на присаждането под кора, след което се замазва с овощарска замазка. Ако върху присадените резници прораснат филизите се премахват. Някои автори препоръчват мостовото присаждане да се бинтова с някакъв материал, но не и найлон.

Много често в долната част на раните израстват леторасти, които могат да се използват за едностранно мостово присаждане. Върхът на тези леторасти се изрязва косо на дължина около 3-5 см и се пъха под кората в горната част на раната, като се прикрепва с гвоздейчета или се привързва и се замазва с овощарска замазка.
Зарастването на раните, когато не е извършено мостово присаждане, може да се подпомогне, като се почистят до здрава кора и се замажат с овощарска замазка. Добри резултати се получават и ако раните се замажат със смес от пресен говежди тор и почва, в съотношение 1:1. Във всички случаи раните трябва да се бинтоват с памучни или други материали (но не и найлон), като обвивката се премахва чак в началото на следващата вегетация.
При мостовото присаждане, а и при по-големите наранявания, през първата вегетация трябва да се премахнат цветовете, тъй като плодовете изтощават растението и това затруднява зарастването на раните.

Лекуване на наранени овошки
11524
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини