Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.09.2017 г.

Как се формират асмите в двора

Те ще са по-родовити и няма да страдат от сиво гниене

Асмовидните формировки са типични за дворното лозарство. Лозите се оформят със стъбла, високи до 2-3 м, а плодните звена и цялата вегетативна маса се разполагат върху специална конструкция. Мястото под асмите остава свободно и може да се използва за затревяване или отглеждане на други култури. Родовитостта на сортовете при този начин на отглеждане се повишава. Достатъчни са 5-6 асми в двора, за да се осигури достатъчно грозде за едно семейство. Асмовидно отглежданите лози почти не се засягат от сланите. Високите стъбла и дългите кордони допринасят за по-висока устойчивост на студ. Опазват се сравнително по-лесно и от мана. Гроздето им се проветрява добре и по-малко страда от сиво гниене. Необходимо е да се засаждат на топли, добре огрявани от слънцето места в двора или вилата.
Лозата може свободно да се направлява и да се създават най-разнообразни красиви форми. Тя обвива беседки и балкони, покрива тераси, създава засенчени алеи. Използва се едновременно за получаване на вкусен плод и за украса. При производството на грозде асмите се отглеждат върху конструкция. Тя може да бъде хоризонтална или наклонена към южната страна.

При засаждането лозичката се реже на чеп с две очи. На втората година резитбата е същата – чеп с две очи. При филизенето се запазват два по-силни летораста, привързват се на висок кол и се колтучат. Необходимо е да се получат пръчки, дълги над 2 м. По-слабата пръчка на третата година се отстранява, а силната се оставя на 6 до 8 очи над височината на конструкцията. Върхът се извива и превързва хоризонтално. Леторастите по вертикалната част на стъблото се филизят, а тези по хоризонталната част се прореждат през един. Крайният летораст ще послужи за продължител на кордона. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с по 2 очи, а продължителят – на 6 до 8. Леторастите по него също се прореждат и, ако е необходимо, се оставя пак продължител, докато кордонът достигне края на конструкцията. Лозата е формирана с един кордон и чепове, а по-късно и рамена върху кордона. Ако лозите са засадени на по-големи разстояния в реда – над 150 см, може да се формират по 2 кордона на всяка лоза. При по-слабо развитие на лозите на върха на стъблото се формират 1-2 малки рамена. На тях има по едно плодно звено с чеп и плодна пръчка (тип Гюйо).

След формирането резитбата на асмите е сравнително лесна. Върху кордоните през интервал около 25 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове на две очи от долната пръчка, а горната се премахва през стария чеп – резитба по типа Роая. При сортовете с по-ниска родовитост на основните пъпки (Болгар и др.) на някои от рамената наред с чепа се оставя и плодна пръчка на 8-10 очи. Тя се развива встрани от кордона и се привързва към конструкцията. При следващата резитба плодната пръчка се отстранява, както при резитбата Гюйо. Новата плодна пръчка се оставя на друго рамо. Оформените лози с 1-2 къси рамена се поддържат по типа Гюйо. При формирането на асмите често се допуска оголване на кордоните, което е нежелателно. За да се избегне оголването, пръчката за продължител на кордона трябва да бъде по-къса, до 6-8 очи.

Как се формират асмите в двора
26993
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Хоризонтално ориентираните клони на ябълката радват с богата реколта
Удоволствието да си имаш асма в двора
Перголата краси двора, дава повече и по-сладко грозде
Грижите за оформените храсти са по-малко
Формирайте мушкатото
Изграждат се лесно и дават качествена реколта
Формирани като Гюйо, лозите раждат още на третата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини