Начало » Хоби земеделие » Цветарство
28.09.2017 г.

Ножицата – декоратор и лечител

Ако отглеждате декоративни храсти в градината си, то трябва да се грижите за растенията правилно. Поливайте ги, редовно ги торете и предпазвайте от студовете. Освен тези грижи, мярка за правилно отглеждане на декоративните храсти, е резитбата. При някои видове тя се прави наесен, при други – в ранна пролет.
Обикновено тя е насочена към премахването на повредените клонки, за задържане на буйния растеж и формиране на красива корона, за стимулиране на цъфтежа, а също и за подмладяване.

Главната задача на резитбата на красивите храсти е да получите максимален декоративен ефект. Ние ги ценим заради обилието от цветове, ефектните им плодове, декоративните им листа и привлекателния външен вид през зимата.
Методиката на резитба на храстите зависи от особеностите на всеки вид. Асортиментът от декоративните храсти е много разнообразен, затова резитбите са различни. Можем да разделим храстите на две групи: красивоцъфтящи и листнодекоративни.

Красивоцъфтящите храсти от своя страна пък се делят на три групи: първата включва храсти, които не образуват заместващи силни клони от основата или долните части на короната. Към тези растения се отнасят люлякът, берберисът, скумпията, магнолията, японската дюля сирийският хибискус и др. Тези храсти се нуждаят от минимална резитба. В първите години след засаждането е много важно да формирате скелета на растението от силни клони. За тази цел през периода на покой се премахват слабите, неправилно разположените клонки.

Втората група включва храсти, които цъфтят на клонките от миналата година. Към тази група се отнасят вейгелата, дойцията, едролистната хортензия, японската керия, форзицията, някои видове спиреи и др. Храстите от тази група обикновено цъфтят през пролетта или ранното лято. Отчитайки бързото развитие на тези храсти, трябва да не подрязвате силно засадените растения. Трябва да се ограничите само с премахването на слабите и повредени клонки. Веднага след цъфтежа трябва да премахнете прецъфтелите клонки, като оставите силния прираст, а тънките и слабите филизи се премахват. При някои от видовете храсти обаче има особености при резитбата. Младата хортензия, например, трябва да се почиства от слабите и повредени клонки. Възрастната пък се почиства от старите стебла, което стимулира ежегодното образуване на силни заместващи клонки. При тази операция обаче не трябва да се премахват прецъфтелите съцветия, за да могат да предпазят растението от студовете през зимата. Те се махат през ранна пролет.

Третата група красивоцъфтящи храсти цъфтят само на филизите от тази година. Към нея се отнасят цъфтящите през лятото видове и форми спиреи, будлеята, както и дървовидната хортензия. През ранна пролет възрастните храсти от тази група се изрязват, за да се образуват силни клонки, тогава те ще цъфнат през лятото или в началото на есента. Ако не направите това, то растенията бързо ще погрознеят. Тук трябва да се подчертае, че в първите години младите 2-3-годишни храсти не се съкращават толкова силно, колкото в последващите години.
Листнодекоративните храсти от своя страна трябва да се подрязват ежегодно в ранна пролет, като при това се премахват доста клонки. Това се прави, за да се предизвика активен растеж на младите филизи и техните листа да достигнат максимален декоративен ефект, а външния вид на храстите да остава красив.

Ножицата – декоратор и лечител
6216
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини