Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.09.2017 г.

Каскада от ягоди

Трябва да уточним, че висящи и невисящи ягоди няма и понятието е повече свързано с начина на отглеждане, отолокото с биологичните особености на вида или сорта. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригодени за каскадно отглеждане и това ги прави изключително интересни за украса не само на балкони, но и на зимни градини и жилищни помещения, още повече, че се развиват целогодишно. Семена от тях може да се намерят навсякъде или почти навсякъде, където се продават семена за цветя. Ако имате вече такива семена, може да се захващате за работа.

Може да засеете семената през март, но за да поникнат, трябва да осигурите отопление. Като се има предвид естественото развитие на метеорологичните условия април ще се окаже по-подходящ.
За нормалното развитие на разсада ще ви трябва добър хранителен субстрат. Може да го приготвите от равни части градинска почва и напълно угнил органичен тор с добавка на малко речен пясък. Ако нямате тази възможност, потърсете подходяща пръст в цветарските магазини. Разсада може да отгледате в сандъче, но преди да наспите в него хранителния субстрат, дренирайте с дребни камъчета и и едър пясък.
За да засеете семената, не ги разпръсвайте. След като заравинте повърхността и я притъпчете леко с дъсчица, очертайте редове през 5 см. По тях се опитайте да положите по рядко семенцата. Тъй като те са много дребни, покрийте ги с тънък 3-4 мм пласт от смеската и полейте с пулверизатор, за да не ги изровите, ако използвате друго средство. Грижата за разсада ще се заключава предимно в поддържането на умерена влажност на почвата. Ще трябва да отстраняване и никнещите плевели, особено ако сте употребели оборски тор. Разсадът ще бъде готов за засаждане през май.

Има разлчни начини за каскадно отглеждане на декоратвини ягоди. Най-лесно ще ви е да засадите няколко растения в саксия, която да поставите в декоратвина кошничка и така да я окачите на станата или тавана. Много често като подходящ съд се препоръчва старо буре, по стените на което се пробиват дупки и в тях се посаждат ягодите. Тзи начин заслужава повече внимание за отглеждане в дворна градина, но малко буренце би свършило работа и на балкона или тересата. За такива места са подходящи и пластмасови сандъчета. Ако две такива сандъчета доближите по дългата им страна и на мястото на допира им поставите трето, ще получите удобно пирамидално разположение за каскадно отглеждане.
Много ефектно е отглеждането на висящи ягоди в колона от саксии. За целта ще са ви необходими 5 саксии с различен диаметър, дървена или пластмасова ос с диаметр 5 сантиметра, на която да ги нанижете, подходяща стойка и, разбира се, почва и разсад. Саксиите трябва да подберете така, че когато ги наредите една върху друга, между дъното на по-горната и венеца на по-долната да има свободно пространство за засаждане на растенията. За да може да нанижете саксиите на оста, като по този начин им придадете необходимата стабилност, трябва да разширите дренажните им отвори. Това ще постигнете с подходящ абразивен накрайник на бормашината. Най-отдолу поставяте най-голямата саксия и я напълвате с пръст, за да може да поставите следващата по размер. Така подреждате всички саксии и ако оста се окаже дълга, съкращавате я до нивото на най-горната. Засаждате ягодовите растения на около 7-8 см едно от друго и поливате.

Те не са много взискателни, но все пак поддържайте почвата умерено влажна. След поливките разрохквате почвената повърхност. Почиствайте редовно засъхващите листа, за да изглежда композицията винаги свежа и красива. Периодично подхранвайте с торов разтвор за саксийни цветя, в който освен азотът участват фосфорът и калият, както и други елементи от менделеевата таблица. Фосфорът и калият са от голямо значение за образуването на плодовете. А те, макар и дребни, са много вкусни и ароматни. Само че не приготвяйте голямата кошница (съгласно поговорката). Предназнвачението на тези ягоди е преди всичко естетическата наслада.

[Илюстрация: Интернет]

Каскада от ягоди
18892
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини