Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.09.2017 г.

Мисията на катерливите

Къде да засадим и как да украсим с лиани?

Зелените вертикали, които се създават от катерещите се растения, внасят стил и разнообразие в градината, като я разделят на зони. Участъкът изглежда по-голям. Къде обаче да засадим и как да украсим с лианите? Предлагаме ви шест варианта, от които можете да си помогнете при изграждането на вашия собствен план.

Вариант 1: красива украса за дома
Зеленият килим от лиани, който обвива стените на дома, не е само украшение. Това е и защита от дъждовете, а също така и преграда пред уличния шум и прах. Благодарение на лианите в помещенията на къщата ще се установи по-комфортен микроклимат.
Съвет: за да отгледате такава украса, на стените трябва да направите специални решетки от дървени рейки със сечение 25х25 мм, а горният и долният край на конструкцията трябва да прикрепите към стената. Получените кутийки трябва да имат размери 40х40 или 50 х 50 см.

Вариант 2: ярък декор на оградата
Тук няма да ви е нужно да правите стълбички за лианите. И не е важно от какво е направен дувара. Дървен, каменен или от ковано желязо оградата ще стане лека и изящна, ако се покрие с лиани. Това е важно за декорирането на оградите, височината на които може да достигне размера на крепостни стени. Можете да ги декорирате дори и с различни сортове грозде или с дървесни лиани.
Съвет: ако искате много скоро да видите вашата ограда потънала в зеленина, то използвайте едногодишни лиани или съчетание от нецъфтящи многогодишници и цъфтящи едногодишни растения. Много красиво изглежда партеноцисусът в съчетание с хмел, грамофончета или декоративен боб.

Вариант 3: маскировка за изсъхнали дървета
Ако не сте успели за изкорените, например, стара ябълка, украсете дървото по вертикала с клематис, хмел или огнен фасул.
Съвет: изрежете чупливите клонки на изсъхналото дърво, оставете само здравите и така ще създадете интересен силует. Вържете тел или друг материал на горните клонки и пуснете надолу по ствола на дървото. За земята прикрепете с метални скоби. Така растенията ще се движат по направляващите.

Вариант 4: романтично настроение в беседката
За декориране на беседките са се използвали ярки ароматни клематиси, катерещи се рози с нежни цветове в пастелни тонове.
Съвет: ако вашата градина е оформена в кънтри стил, вие можете да създадете около беседките “зеленчукова” вертикала, като засадите различни видове тикви.

Вариант 5: перголи и арки като в призане дворец
С помощта на перголи вие удачно можете да свържете различните зони на градината, а също така и да създадете места, където през лятото да се скриете от горещите слънчеви лъчи. Увитите с лиани арки са много популярен елемент на градинският дизайн.
Съвет: когато поставяте перголи, трябва да знаете, че широчината им трябва да е по-голяма от височината или в краен случай, равна на нея. Арката пък ще изглежда особено ефектно, ако увита с цъфтящи лиани, тя прави ансамбъл с просторната и светла тераса.

Вариант 6: стая в градината
Зелените стени могат не само да подчертават граници, но и да създават зони на нейна територия. За тази цел направете решетки от пластмаса, дървени рейки или от сплетени върбови клонки.
Съвет: създайте детска зелена стая, като засадите по границата на площадката за игра обикновен хмел, киви, лимонник. Те ще формират растителна стена, която ще защитава децата от прохладния вятър и любопитните погледи.

На север
Партеноцисус, жасмин, камелия, бръшлян, форзиция

На изток
Дървовидна хортензия, японска керия, клематис, пираканта, хеномелес, бръшлян

На запад
Глициния, камелия, едроцветна магнолия, пасифлора, хионантус

На юг
Киви, глициния, калистемон, кампсис, клематис, едроцветна магнолия, роза, рододендрон


/Илюстрация: Интернет/

Мисията на катерливите
2283
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини