Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2017 г.

Тайните на малката градинка

Колкото по-малко, толкова по-добре! Ако имате малка площ и искате да я превърнете в градинка, то тогава трябва да я използвате възможно най-ефективно. За да създадете чувство за елегантност и простор, засадете растения в студени светли тонове – бяло, синьо, розово. Ако пък трябва да подтиквате към действие обитателите на градината, то тогава се спрете на огнените цветове. За всички идеи обаче трябва да имате предварителен план, с който да се съобразите, за да създадете своя зелен рай.

Симетрия
Толкова много идеи и толкова малко място за реализацията им. Затова често в малки градинки, на площ на 1 кв.м площ се струпват неоправдано количество растения и елементи на декора. Поставянето на много детайли правят пространството още по-тясно. Главното в оформлението на малката градинка е отвличане на вниманието от нейните размери. В такъв случай най-ефективно действа принципа на симетрията и чистите, резки линии.
Можете да засадите розов храст в чемширов пръстен, за да привлича вниманието и да ви провокира да се вгледате още по-далеч. Чемшировият бордюр на цветните лехи пък ще усилят ефекта на тунела и градината ще получи допълнителна дълбочина.
Розовият храст изпълнява още една функция – засенчва разположения в близост ъгъл за отдих с красива пейка под обсипана с рози арка. Това неизменно предизвиква желание да се приближиш и да узнаеш, какво се крие в тази недостъпна за погледа зона. Белият чакъл положен около пръстена с розовия храст зрително разширява пространството и създава илюзия за простор.
Четири опори-обелиски за виещи се растения, поставени в цветарниците служат не само в качеството на симетричен акцент, но и като елемент на вертикалното озеленяване.

Кръг
Ако градината е организирана на кръгли и отчасти преминаващи една в друга площадки, те ще бъдат възприемани като едно цяло, доколкото в основата им лежи една ненадмита по своето съвършенство форма – кръг.
Такава планировка има интересен оптически ефект: дългите и тесни участъци изглеждат по-просторни. Своята динамичност тази градина дължи на различните по големина зони. Размерът на кръга практически определя предназначението на отделните места.
Съвет: за да не се нарушава общата хармония, масата на кръглата тераса по възможност трябва да следва същата форма. До терасите се стига по кръгла морава обградена от цветни лехи в сдържана гама. Тя свързва терасата с още един ъгъл за отдих с по-малък размер – покрита с бял чакъл площадка заемаеща място толкова, колкото да се постави там пейка. За финал на картината служат дървета и храсти с кълбовидни корони.

Многостаен вариант
Участъците около дома много често са не само малки, но също тесни и дълги. Те обаче притежават преимуществото лесно се поддават на планиране. А това на свой ред позволява да се използват различни стилове на оформление, които да подчертаят практическото значение на една или друга зона.
В тази мини градина има тераса, изпълняваща ролята на гостна под открито небе, ъгъл за уединение и отдих, а също и стопанска постройка и грижливо подредена зеленчукова леха. Пълноценната почивка се гарантира от удобна лежанка под разклоненото дърво. За по-добро изолиране помагат дървени решетки със стелещи се по тях растения. Те заемат малко място и изглеждат по-леки от масивни стени или гъсти живи плетове.
Особеност при оформяне на задната част на градината се явяват високите цветарници с подпорни стени от кирпич. Освен своята декоративна функция при необходимост те идеално нивелират в случай, че тесния и дълъг участък се намира на склон.
Решетъчните опори за лиани и защитни стени не са просто елемент за маскиране на купчината компост или контейнера за отпадъци. Те не позволяват да се обхване с един поглед целия участък и така зрително увеличават размерите му.

Семейна идилия
Когато в семейството има деца, при оформяне на градината трябва да се направи компромис. Доколкото е възможно проявете разбиране към най-малките членове на семейството. Организирайте за тях детски кът с пясъчник, люлки и място за игри с грижливо направени цветни лехи и красива морава.
В случая за “детска градинка” е отредена далечната част на двора. Там е оборудвана площадка за игри, пясъчник и вигвам от върбови клонки, където може да се забавляват и малки и големи.
Важно: въпреки, че градината е разделена на зони чрез приказно увита в рози арка и дървета с гъсти корони, то мястото за игра на малчуганите е добре видимо от всички страни на дома.
Близката половина на градината с терасата и лехите е приспособена за останалите членове от семейството. Тя е оформена в свободен стил – терасата има извит край, а цветните лехи – неправилна форма.

/Илюстрация: Интернет/

Тайните на малката градинка
22857
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини