Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.09.2017 г.

Дубльорите на бамбука

Китайският бамбук (Fargesia) е зимоустойчиво растение, което продължава да живее и при минус 29°С. Стъблата му обаче трябва да се защитят от хладните ветрове. Любителите на бамбука трябва да му осигурят необходимите условия за да се развива добре и да радва околните. За да се избегнат евентуални разочарования, той може да се замени с други подобни на него треви. Подходящи са такива като дивият овес (Chasmanthium latifolium). Той образува плътна туфа, достигаща до 1-1,20 м. Растението е изправено и силно на слънце, а на сянка става по-рехаво. Листата му са широки до 2 см и около 20 см дълги, зелени през лятото и добиващи златиста окраска през есента. Към почвата дивият овес е непретенциозен, но на плодородни и влажни терени се развива доста бързо. Размножава се чрез семена и делене на туфите през пролетта.
По външен вид Dichanthelium clandesinum напомня невисок бамбук. Расте на влажни открити места. Листата на това растение са относително широки (до 32 мм) в основата и дълги около 18 см, остри са, а краищата им са подвити. Dichanthelium clandesinum формира малък храст - до 75 см висок. Лятната разцветка на листата е ярко зелена, а с настъпването на хладните есенни нощи добиват жълто-кафяв цвят. Растението има дълго коренище и при благоприятни условия се разпространява много бързо. В малки градини трябва да се ограничи. Размножава се чрез делене на храста през пролетта.
Растения, които имитират бамбук, могат да се получат и ако засадите в градината си Boltonia asteroidеs. Болтонията израства до 1,8 – 2 м височина, стъблата са прави покрити със сиво-зеленикави листа, дълги до 5 см и широки 1 см. Расте и се развива достатъчно бързо и още в средата на лятото достига пределна височина. Болтонията цъфти с много симпатични неголеми бели маргаритки, но това ще стане чак в края на септември началото на октомври. Въпреки това, като цяло външния й облик напомня бамбук.

Дубльорите на бамбука
5454
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Екологично
Виетнамец произвежда сламките за пиене от растителни стъбла
Нуждае се от топлина
Бамбук
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини