Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.09.2017 г.

Странната спармания

Корените й трябва да се допират до стените на съда

Спарманията (Sparmannia), известна и като стайна липа, идва от мочурливите области на Южна Африка и о. Мадагаскар. Там се развива като дърво и достига 6 м височина. Като стайно растение оформя елегантно, слабо разклоняващо се храстче, богато осеяно с едри, до 20 см дълги листа. Те са много красиви, светлозелени, наподобяващи листата на липа. Покрити са с много нежни власинки и от двете страни. При условията на Европа, цветовете се появяват рядко, поради което отнасят този вид към листнодекоративните.
Когато за това чаровно растение бъдат осигурени подходящи условия, то може да цъфти през пролетта или лятото с красиви бели цветове. Те са събрани в рехаво съцветие на върха на разклоненията. Всеки цвят е устроен от по 4 лъжшчковидни широки венчелистчета, поставени противоположно, а между тях по 4 малки, стреловидни. Така цветът оформя много оригинална звездичка, около 4 см в диаметър, в центъра на коята сияят множество ярко жълти тичинки.
Правилата й са строги
Първото странно изискване на стайната липа е саксиите да са с такива размери, че кореновата система да се допира до тях. Вторият фактор - процесът на образуването на цвета протича през зимата, само при условие, че растенията са на много светло място, но да не са огрявани пряко от слънцето. При това, температурата тогава трябва да е в тесните граници - от 7 до 10С. През цялото време почвената смес трябва да е умерено влажна, затова поливайте по-рядко, отколкото през лятото. Тези, които са се радвали на цъфтели растения, след прецъфтявяне ще трябва да изрежат съцветията.

Спарманията обича свежия въздух, но не поняся течение. През лятото е желателно да се изнася на открити балкони, но така, че да не е изложена на пряко слънчево греене. В този период може да се подхрани няколко пъти. Така растенията се осигуряват с достатъчно хранителни вещества, което е сигурна гаранция против опадането на листата през зимата. Поливането се увеличава.
Размножаването става чрез вкореняване на резници в съд с вода. Най-подходящият период е през лятото. Почвената смес съставяйте от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. Засадете първо в саксии номер 9. Няколко години през пролетта увеличавайте размера на саксията, но с това не трябва да се прекалява.

Странната спармания
3300
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини