Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.09.2017 г.

Приказните водни казкади в двора

Дори и в малък двор каскадата може да бъде прекрасно допълнение към вашата градина. Тя позволява на водата да тече или струи от едно ниво на друго сравнително плавно или буйно и шумно да се издига във височина. Болшинството каскади се строят описвайки естествените линии на ландшафта, но за създаване на модернистичен ефект може да се използват дървени канали и стъклени екрани.
Трудността при строителството на каскади се състой в това, че всички проекти опират до рециркулацията на една и съща вода. Ако дори някаква малка част от тази вода се губи, каскадата скоро ще си опразни. За това е много важно да се обръща внимание на детайлите.

Изкуствени каскади
Излятите „скалисти” секции, съединявани по между си за да образуват серия от каскади се продават в болшинството по-големи градински центрове. Те едва ли могат да се сравнят със самоделните, но и в двата случая ще ви се наложи да отделите време за това те да изглеждат реалистично.
Много добре изглеждат каскади излети от тънък, лек бетон, но и те не са така убедителни както изработените от блестяща пластмаса.
Поради възможни загуби на голямо количество вода каскадите в крайна сметка трябва да се вливат в широко езерце или резервоар. В него ще работи напорна помпа, която засмуква водата и по скрита тръба я покачва до най-горния елемент на каскадата. Ще ви е необходимо голямо количество вода във нискостоящото езереце за да се напълнят всички каскади и да започнат да преливат една в друга. Следователно резервоарът (езерцето) трябва да бъде така конструиран, че да осигурява първоначалния обем вода, при това без да изглежда опразнен. Всяка секция е плоска и хоризонтална, така че в нея винаги остава вода дори, когато помпата е изключена.
За да изглеждат терасите възможно най-естествени, от двете страни може да се положат скални късове и речни камъни. Така каскадите ще изглеждат като част от широки скалисти тераси.
Точката в която проводящата тръба захранва най-горната каскада трябва да бъде внимателно замаскирана, както и останалата част от тръбата и кабелите. В този случай добра работа биха свършили насаждения от ниски стелещи се храсти и нискорасли хвойнови дръвчета. Многогодишните растения остават тук през всички сезони и могат да бъдат полезни за прикриване на всякакви забележими присъединявания и връзки. Скални отломки в съчетание с акуратно озеленяване правят изкуствените каскади трудно различими от естествените.
Ефектите, които могат да създадат каскадите варират от планински поток с водопад до единичен водоскок изтичащ от вертикална скала. Всичко зависи от правилно преценения поток вода доставена от подходяща помпа, която е разположена в резервоар на дъното на съоражението.

Разположение
Ако градината не е разположена на природен склон, то е неизбежно подпорната стена да бъде създадена от човешка ръка. Старайте се да избегнете впечатлението, че каскадата се излива направо от оградата или от стената на гаража. Не я помествайте под големи дървета, тъй като падащите листа ще замърсят цялата система.
Ако използвате остри скални парчета имайте в предвид, че с камъни с почти правилна форма се работи много по-лесно, отколкото с дребни и неравни късове.
Може да използвате отломки от бетон. Бетонът обаче трябва да се укрепи със стоманени пръти и да се измаже със специална замазка за да бъде водонепроницаем. За осигуряване на по-голяма водонепроницаемост се използват специални хидроизолационни мембрани. За да не бъде тя повредена от остирте ръбове на камъните те се защитават от дебел слой хоросан или кече от геотекстил.

Вертикални каскади
Подобни съоражения идеално подхождат за ъгъл със ограда или стена зад него. Трябва да се остави и някякво свободно място между каскадата и стената. По този начин се осигурява пространство за засаждане например на виещи се растения на заден план.
Необходим е голям басейн или резервоар, тъй като силния поток може да удря камъните и да ги изхвърля от системата.
Задната стена може да бъде направена от бетонни блокове, но другите стени се изпълняват от естествени камъни свързани със варопясъчен разтвор. Що се касае до водата, то тя лесно се покачва от басейна в отвор в скалите недалеч от върха. В идеалния вариант тя трябва да тече и пада по плосък камък във формата на стреха, а не да се стича по скалната повърхност. За да се качва водата и да осигурява добър водопад подберете за съоражението достатъчно мощна помпа, а някои камъни преместете или добавете нови, така че да не се допуска разливане на вода извън басейна. За украса на каскадата оставете по възможност повече гнезда за почва в които ще засадите растения. Повечето многогодишни растения, като храстите и папратите създават ефект на постоянна ярка зеленина, а увивните видове скриват оградата. С времето камъните се покриват с мъх, губят цвета си и се заоблят, но това подпомага за пресъздаване на природен пейзаж.

Планински поток
Самоделните каскади се построяват по-трудно от тези, които се предлагат по магазините, но по-лесно се вписват в общия дизайн на градината. Ако градината е плоска можете да намерите начин да повдигнете част от нея изграждайки стена или бряг. При издигането на участъка е много важно старателно да се трамбова почвата по руслото на потока и около него за да не пропадне с течение на времето (особено ако използвате при строителството бетон). В идеалния случай по цялата дължина на потока трябва да се положи една цяла водонепроницаема мембрана застъпваща широко тази на резервоара. Ако искате да направите няколко каскади, то ще бъде интересно да ги разположите на различна височина и под различен ъгъл. Работата започва с главния басейн, който може да бъде настлан с камъни, като тези от каскадата. Ако дадена част от подложената хидроизолационна мембрана не е покрита с камъни тя може да се маскира с хоросан. Първата каскада или водоскок може да се направят вътре в басейна. Независимо от изпълнението – с бетон или гума, първоначално системата представлява сух стъпаловиден поток без камъни. Преди да поставите камъните на дъното, бетона трябва да се обмаже, да се положи гумата, а тя да се покрие с варов разтвор. Ефектът ще се подсили, ако по аналогия с фабричните каскади от двете страни се поставят камъни върху всяка тераса. Не забравяйте да положите тръбата и кабелите по време на строителството. Много важно е всячески да се избегне контакт между мокрите елементи на потока и сухите (камъни, почва) около него, за да се намалят загубите на вода.
Също така е важно да се провери дали се плиска вода вън от затворената ситема, в резултат от неподходяща форма на камъните или небрежното им разполагане.

Приказните водни казкади в двора
7543
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Необходим диспут за водните ресурси на България
Към 18 януари 2023 г.
Сушата опразни язовирите!
Екологичен проект
Възстановени водни лилии край Варна
Бизнесът, който е категоричен, че не застрашава водните ресурси
Поправка, прокарана от ГЕРБ, води до закриване на старите ВЕЦ-е
Редица градове в Северна Европа са изправени пред риск от недостиг на вода
Според еколози лошото управление на водите причинява засушавания в Европа
Неволята учи
Офиси за счетоводни услуги за овцевъдите и козевъдите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини