Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Сусамът се засява при залез слънце

Взискателен е към почвите и влагата

Сусамът е храст от сем.Сусамови с право стъбло на височина 90-140 см. Листата са на дълги дръжки, целокрайни, ситно назъбени по краищата. Цветовете са разположени в пазвите на листата, оцветени са от бяло до наситено виолетово. Семената са дребни, приличат на ленените и имат матова повърхност. Родината на сусама е Африка, откъдето е попаднал в Средиземноморските страни. В Индия и Пакистан се отглежда от древни времена, а оттам минава пътят му и за Средна Азия и Кавказ.
Семената на сусама съдържат до 60% едно от най-хранителните масла, около 19% белтъчини и 17,5% разтворими въглехидрати. Сусамовото масло е единствената мазнина, която се усвоява от човешкото тяло почти 100%. Служи за производство на маргарин и се използва в сладкарската и консервната промишленост. С особена популярност се ползва халвата, приготвяна от сусамов тахан, чрез специална обработка на семената.

Отглеждането на сусама може да стане на най-слънчевия, най-топлия участък в градината. Той e горещоустойчив, листата почват да увяхват едва при 45С, и е подчертано топлолюбив. Само при това условие се реализира скорозрялостта му. Сеитбата започва, когато почвата на дълбочина 10 см се затопли до 16 °С и е преминала опастността от късни слани, защото сусамът е топлолюбива култура и на понася застудяване. Любопитно правило имат практиците: засяването да се прави при залез слънце.
У нас най-добри резултати се получават, когато сеитбата се извърши в периода 20-25 май. При ранна и късна сеитба добивът значително намалява. Дълбочината на засяване е 2.5-3 см.
След засяването посевът се валира за да се създаде по-добрa контактна повърхност между семената и почвата, което от своя страна довежда до по добро усвояване на почвената влага и довежда до по бързото и едновременно поникване на семената. Сусамът цъфти юни-август, а семената са готови за жътва през август-септември.
Валежите трябва да са много
Изисква относително леки, добре дренирани, богати на хумус почви с рН около 6.5 – 7 неутрални, сиреч, не понася нито кисели, нито алкални, нито тежки глинести почви. Благоприятни условия се създават, ако в периода от около 20 май до към 10 август паднат равномерно около300 мм валежи и още по-добре, ако половината от тях са през юли и август. При тези условия се получават пълноценни едри семена.
Почвата трябва да се натори с N, P, K. Полезно е и листното подхранване.

Сусамът се засява при залез слънце
7519
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Обновяват класите семена за картофи, сусамът влиза в списъка с маслодайни растения
Може ли да си отгледаме сусам
Кюфтета със сусам
Иван Алексиев, ръководител на Бюрото за научно обслужване в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
В Садово е създаден революцинен сорт сусам, не се рони при жътвата
Пилешко с грах и сусам
Българска технология смъква цената на сусама
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини