Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Пролетното присаждане изисква добра подготовка

Направете си замаска и изберете калемите

Много диворастящи овошки могат да се превърнат в ценни културни сортове чрез присаждане. Така киселиците могат да се облагородят с ябълки, дивите круши – с круши, джанките стават сливи, кайсии и по-рядко праскови и бадеми. Дивата череша, махалебката и вишната се облагородяват с черешови и вишневи сортове, а глогът – с мушмула. Някои от сортовете, които не ни харесват, вместо да ги изкореняваме, можем да ги преоблагородим. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната на новия сорт и ще започнат редовно плододаване. Облагородяването и преоблагородяването се извършва чрез присаждане на калем през пролетта, а младите – 1-3-годишни дръвчета могат да се присадят и на спяща или будна пъпка.

За успешното присаждане през пролетта трябва да съберете калеми от необходимите сортове и добре да ги съхраните до използването им. Те се взимат от здрави и добре развити плододаващи дървета. Събирането се прави докато дърветата са в дълбок покой и приключва до края на февруари–началото на март. За калеми се събират добре развити едногодишни леторасти, с дължина над 40 см и дебелина около 6-12 мм, с добре оформени пъпки и по-къси междувъзлия. Клонките трябва да са от средната част на короната, откъм южната и югозападната страна. Съхраняват се във влажни стърготини, мъх, пясък и др., но не прекалено мокри, защото пъпките загниват. Температурата не трябва да е по-висока от 3-4С. Малко количество могат да се съхранят и в домашния хладилник, поставени в найлонови торбички. Ако торбичките бъдат затворени херметически, не е нужно овлажняване.
Привързването успешно може да се извърши с каучукови ленти, изолирбанд и полиетиленови лентички.

За присаждането ще ви е нужна и овощарска замаска. Основните материали, от които се приготвя тя са колофон (борова смола), пчелен восък, овча или говежда лой, спирт и дървесна пепел. В зависимост от състава и съотношението на тези материали се приготвят различни замазки.
- Меката овощарска замазка се прави от 4 части колофон, 2 части восък и 1 част лой. Вари се на слаб огън и добре разтопената смес се излива в съд със студена вода и се мачка с намаслени ръце, докато добие сламестожълт цвят. За да се запази, се завива в намаслена хартия.
- Замазка може да се приготви и от 800 г колофон, 200 г говежда лой, 1-2 лъжици пресята дървесна пепел и спирт за горене. След разтопяване на лойта се прибавя колофона и пепелта, като се разбърква добре. Като застине към нея се прибавя на малки порции спиртът и се бърка. Спирт се прибавя, докато замазката започне добре да се размазва върху камък. Замазването на присадката става с малка четка. Съхранява се в добре затворен съд и при втвърдяване отново се разрежда със спирт.
- Можете да си направите смес и от 1 кг битум и 200-300 г лой. Към разтопената лой се прибавя битумът и след разтопяването му се разбърква добре. Преди използването се загрява, за да се разтопи. След замазването асфалта бързо се втвърдява и не поврежда тъканите.

Резитбата е много важна при облагородяването или преоблагородяването на по-стари дървета. Клоните, които ще присаждаме, изрязваме на височина около 20-30 см над мястото на присадката. В началото на вегетацията резервните вещества бързо се придвижват към връхните части на клоните и ако се закъснее с резитбата, голяма част от тях ще се загубят. Тя се извършва още докато растенията са в покой.

Пролетното присаждане изисква добра подготовка
5350
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Как ще се отрази застудяването на овошките
Обследвайте посевите и насажденията!
Важно за градинаря
Пролетна защита на ябълката от цветояди и струпясване
Пролетното подрязване на жив плет, храсти и дървета
Растителна защита за костилкови овощни видове през пролетта
Ще решите проблема с калифорнийската щитоносна въшка за годината
Направете ранното пролетно пръскане преди да набъбнат пъпките
Лесно се отглежда
Ерантисът може да ви зарадва с цветове през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини