Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.09.2017 г.

Кога са най-полезни зимните резитби

Не закъснявайте, но и не избързвайте с ножицата

С есенните обработки и торенето приключват вегетационните грижи за овощните растения. Остава провеждането на едно от основните мероприятия, чрез което може чувствително да се повлияе върху растежа и плододаването – зимните резитби. Те се провеждат през периода на покой на овошките. Като допълнение към тях се провеждат понякога и летни резитби, но те са по-ограничени. Най-подходящ период за провеждане им е след студовете, до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони това е периодът от средата на февруари до към средата на март. Когато работите, замайзвайте по-големите рани с блажна боя или овощарска замазка, за да предпазите от измръзване и изсъхване.
Резитбите са в тясна зависимост от възрастта на дърветата и основно биват три вида: за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване.

Резитбите за формиране на короната започват след засаждането на фиданката и приключват с окончателното израстване и настъпване на редовно плододаване. Най-важното през този период е да се правят много слаби резитби, и главно за премахване на някои по-силни излишни клонки. Не съкращавайте клонките, което води до излишен растеж и забавяне на плододаването. Изключение се прави само за избраните за скелетни клони, ако са достигнали над 70-80 см. В никакъв случай през този период не трябва да се премахват слабите и наведено растящи клонки, независимо къде и в каква посока са израснали. Младите растения трябва да се оставят да растат по-свободно, без да се робува на манията за изграждане на красиви корони. Допуска се и сгъстяване на короната, което след настъпване на по-редовно плододаване постепенно се коригира с резитби за прореждане в продължение на 2-3 години.

Резитбата за плододаване започва още през периода на формирането и продължава през целия живот на растението. Характерно за плододаващия период е, че удължаването на клоните е много слабо, но разклоняването е интензивно и в резултат на това короните се сгъстяват и се влошава огряването на листата и плодовете. Плододаването е максимално, но понякога дърветата се претоварват с плодове, което се отразява на цветообразуването и това е една от причините за нередовното плододаване. Това негативно явление до голяма степен може да се коригира чрез резитбите за просветляване на короната и подмладяване на обрастващата дървесина. Просветляването се провежда всяка година, като трябва да бъде по-силно във връхната и периферна част на дървото. Подмладяването на обрастващата дървесина се състои в периодично (през 2-3 години) съкращаване на силно застарелите и разклонени клонки. Колкото по-силно е застаряването, толкова по-силни резитби за просветляване и подмладяване са необходими.

Резитбите за подмладяване се провеждат еднократно към края на живота на дърветата, когато процесите на съхнене са много интензивни и засягат и върховете на клоните. Силното съкращаване на основните клони, а също така и на обрастващата дървесина стимулира растежа и израстването на лакомци и по този начин може да се удължи животът и плододаването.

Кога са най-полезни зимните резитби
4975
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?
Зимната резиденция на южните растения
Встъпят ли в пълен покой, дръвчетата са готови за зимна резитба
Вашето лято в зимната градина
Скучният пейзаж може да се превърне в незабравима картина
Зимна приказка в градината
Моята зимна градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини