Начало » Новини » Страната
21.09.2017 г.

Полша е най-големият пазар на българско вино в ЕС

Ще правят и завод за пакетиране на мед в България

sinor

Над 70 млн. литра българско вино са изнесени през миналата година  за Полша, като това е най-големият пазар за нас в рамките на Европейския съюз. Това каза Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП) при откриването на българо–полски бизнес форум в София, които се провежда под патронажа на полския министър-председател г-жа Беата Шидло и на българския министър-председател г-н Бойко Борисов. Така Полша изпреварва дори Русия, където годишно изнасяме около 62 млн. л вино.

„България реализира на полския пазар още фармацевтични продукти, хранителни стоки, мебели, биозеленчуци и плодове, консерви, електроника, парфюмерийни и козметични продукти. Българските компании проявяват интерес към увеличаване на износа на вина и вермути, мото и електрокари, медикаменти, замразени плодове и зеленчуци, билки, бяло саламурено сирене“, заяви още в изказването си Мариета Захариева.

В рамките на събитието стана ясно, че една от полските компании ще открие в страната ни предприятие за преработка на био пчелен мед, както и че полските компании търсят български компании за партньори, подизпълнители и дистрибутори в областта на транспорта, като особено внимание бе обърнато на железопътния транспорт, логистиката, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, иновациите, медицината и медицинските изделия и други.

Полските фирми имат богат опит и добри практики в сферата на модернизацията на конвенционалната енергетика, както и  в областта на възобновяемите енергийни източници или енергийната ефективност. „Голяма част от тези компании са заинтересовани и от реализация на проекти, свързани с производство на енергия от отпадъци, като Полша е и сред големите производители например на котли, изгарящи биомаса“, информира Захариева и допълни, че тази сфера е изключително интересна за българския пазар.

„Всички в България виждаме модерните полски  трамваи, тролеи и автобуси, които се движат в нашите градове. Днес на този форум присъстват големите компании - производители на тези транспортните средства“, посочи още тя..

 „Събитието е възможност за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и частно на бизнес контактите между компаниите, които искат да се развиват и да открият нови партньори и пазарни ниши“, заяви още в приветствието си Захариева.

В бизнес мероприятието се включиха и повече от 100 български фирми, които развиват дейност в областта на: телекомуникациите, машиностроенето, железопътно строителство, електротехника,  енергетика, здравеопазване ( и в частност телемедицина),  медицината, фармацията, информационни и комуникационни технологии, , транспорт, туризъм, търговия и производство на храни, вино и спиртни напитки, мода и др.

Форумът се осъществява по проект BG16RFOP002-2.003-0002 „Организиране на търговски мисии и форуми за български производители и чуждестранни купувачи“, финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, по който ИАНМСП е бенефициент.

Полша е най-големият пазар на българско вино в ЕС
5428
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини