Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.09.2017 г.

Мода управлява и зеления дизайн

До неотдавна при практически пълно забвение за ландшафтна архитектура беше прието да се говори само в контекста на паркови ансамбли, създадени, като правило в предишните епохи и представляващи културно наследство. Прилагайки се в частната собственост, понятието ландшафтен дизайн се е употребявало само в изключителни случаи, тъй като къщите и градините страшно много са си приличали, различавайки се основно по цвета на къщата и количеството гладиоли и гергини под прозорците.
В днешно време ситуацията е коренно различна. В услуга на собственика, мечтаещ по един или друг начин да „облагороди” пространството пред дома си, е изобилието от литература, посветена на ландшафтния дизайн, множеството компании предлагащи своите услуги, разнообразни материали и аксесоари, способни да превърнат всеки двор в истинско произведение на изкуството. Тук още не говорим за възможностите за повишаване на собственото образователно равнище, познанията за световната флора и последните новости в областта на градинарството посредством информационните технологии, специализирани семинари, международни изложби и конкурси. Това е наистина благодатно време за приобщаване с всичко прекрасно, което природата ни е дала.

От практика към идея
Днешният ландшафтен дизайн, както и всеки вид изкуство, по естествен начин отразява философските идеи на своето време. Що се касае до историческите и общоприетите линии и направления, те не пречат на появата на нови форми и експерименти в областта на озеленяването.
От незапомнени времена за човечеството е характерно украсяването на своя дом и територията пред него. Затова не може да се каже кога точно е възникнало изкуството на декоративното градинарство. В началото е съществувала т.нар зеленчукова градина, която е имала предимно практическо значение – осигуряване на храната за семейството. Малко по-късно хората започват да отглеждат лекарствени растения. С времето хората се научават да ценят и други качества на растенията: зеленината защитава от слънце, дъжд, вятър, създавайки на човека допълнителни удобства. Може би този момент можем да приемем за начало на декоративното градинарство.
И в наше време растенията създават комфортна жизнена среда. Дали заради това, че нарастват изискванията към организацията на пространството, възниква необходимостта да се потърси общо композиционно решение за градината и дома, в практиката на оформяне на градината се появяват стилове и направления, определящи конвенции и преобладаващи практики, проследяеми тенденции и модни новости. Време е да се говори за възраждане на цяло направление в изкуството – ландшафтната архитектура.
Отглеждането на градина днес е занимание, носещо естетическо удоволствие и осезаем психотерапевтичен ефект. В духа на времето се създават цветни лехи, бордюри и композиции, а оформянето на местността около вилата се превръща във философия, професия и индустрия.
Това е истинско изкуство, помагащо да се скрият недостатъците и да се подчертаят достойнствата на местността, или да се превърне даже и най-малкия участък в уютен природен ъгъл или да се направи в холандски, италиански, византийски, японски или друг стил. Или напротив, да се придаде чар на пейзажен парк, разпростиращ се на огромни площи. Градините в стил рококо, екзотични, романтични, символистки, в английски и френски стил, смело комбинирани и много пуритански.

Дворът с лице е задължителен за съвремието
Дизайнът, планомерно проникващ във всички сфери на нашия живот разбира се, не може вече да съществува само в художествените галерии и на страниците на списанията, в бутиците за дрехи и в мебелните салони. Затова днес можем смело да говорим, че планирания и грижовно оформен двор е задължително условие на крайградския живот. И всъщност не е важно колко хилядолетия наброява историята на ландшафтния дизайн- днес всеки го създава по своему. Той се изразява в хармония с външния свят, хармония със себе си, комфортното пространство, красота и простота или подробно планиране, упорита работа с почвата, отчитането на последователността на цъфтеж на различните култури, безкрайното вариране на детайлите.
Да направите света по-красив (макар и само около вас) ще ви помогне ландшафтен архитект, специалист по настилките, почвите и хидромелиорации, към чиято помощ са прибягвали и нашите предци оставили първоначалните произведение на градинско-парковото изкуство. И качеството на техните творения е било такова, че замисъла на авторите и до днес впечатлява потомците им.
Края на ХХ и началото на ХХI век е времето на живот в стил „техно”, което се отразява на всички видове дизайн, включително и на градинския. Отдалечеността на този стил от природата поражда модата на еклектика в ландшафтния дизайн. Потребителите тайно искат повече жива природа във всичките й проявления и свеж въздух и зеленина. Но не си усложнявайте живота като се опитвате да създадете Версай на 15-20 декара. Помнете, че колкото по-проста е градината, толкова по-лесно се обгрижва. Дърветата от местни видове най-добре преживяват и хармонират с природата наоколо, двеста-триста кв. метра от най-обикновената морава очиства въздуха и произвежда кислород повече, отколкото е необходимо средно на човек.

Света влиза в градината ви
Ежегодното повишаване на интереса към облагородяване на своят участък е свързан с това, че хората все повече пътуват по света. Много често вдъхновеният възложител носи на дизайнера модно списание или фотоалбум с гледки от екзотични страни и иска да му бъде направена същата градина. От една страна такъв подход към озеленяването радва. Но от друга страна, много дълго трябва да се обяснява, че много от екзотичните растения зле преживяват в нашите географски ширини и няма да изглеждат така ефектно като в своята природна зона. Затова най-добре е, когато клиентите сами достигат до извода, че „където си се родил, там е най-добре за теб” и клонят към естествените видове, свикнали с местния климат.

Източното се утвърждава все повече
Модата в ландшафтния дизайн е дама не толкова капризна и демократична. Тук по старому цари еклектика и смесване на стиловете и жанровете. Популярни са източните мотиви, но нараства и интереса към оформянето на участъците в болярски стил – с лирични брезички, романтични езера и ливади с цветя. Все повече внимание се отделя на декоративните детайли, както на практичните, така и на нефункционалните - просто радващи окото. От последните без съмнение много приятни са разнообразните градински скулптури – ако разбира се са направени с вкус. Псевдокласическите статуи, които наводниха магазините през последните години, могат веднага да се отхвърлят. А разположените с вкус качествени (и много скъпи) копия на антични и ренесансови статуи със сигурност ще придадат изисканост на вашата градина или парк.
От другите елементи на декора често се използват различни фенери, саксии и вази, понякога празни, с тесни гърла, но често пъти цъфтящи. Все още на мода са висящите кошници с каскадни цветя – те могат да украсят всеки ъгъл на градината. И не само в градината, те могат да се използват навсякъде.
Любителите на оригиналното могат да се сетят за такъв любопитен елемент като например слънчев часовник – той остава популярно украшение в течение на столетия след като е изгубил практическата си стойност. А изящно направените хранилки и ванички за къпане на птици не само придават прелест на градината, но и доставят радост на вас и вашите деца: наблюдавайки пернатите гости вие няма изобщо да скучаете.

Изоставеният терен – новата европейска мода
В ландшафтния дизайн също има висша мода. Тя оказва влияние не само върху проектираните градини, но и на видовете дори и сортовете растения. Дизайнерите новаторски обединяват неподреденото царство на тревите с геометрически строгите детайли, изхитряват се даже да ги привързват с метал, тъй като вече не се харесват изрядните градини, а такова несресано подобие на ландшафт.
Вече знаем: фантазията на благодатното поприще на зеления ландшафт може да бъде наистина безгранична. Жалко е само, че хората засега доста внимателно се отнасят към експериментите и новостите, макар майсторите да са готови да творят и да предлагат нещо по-екстравагантно.
Направлението на максимално доближаване до естествената природа продължава да се развива в Европа. Пикът на модата е имитацията на старинна изоставена градина, където отдавна не е стъпвал човешки крак. На пръв поглед ни се струва просто, но не е съвсем така. Създаването на атмосфера на запустяла градина е много скъпоструващ процес, изискващ постоянни вложения.
Накъде ще се насочи градинската мода в следващите сезони. Трудоемките и простовати на вид едногодишни растения ще напуснат приличните места. Вместо тях ще се възцарят житни растения и такива, приличащи на плевели – това е тенденция в Европейската мода вече поне пет години. Виещите се ручеи с вкопани брегове са ултрамодерни в Европа. Минимализъм и екология – това е новата мода, и нашите континентални ландшафти изведнъж излизат начело на градинския авангард.

/Илюстрация: Интернет/

Мода управлява и зеления дизайн
4023
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини