Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Отново на мода - ГРАДИНСКИТЕ РУИНИ

В нашия свят устремен към перфекционизъм, тези забравени форми носят очарованието на нещо незавършено и преходно.
В последно време зад живите огради и стоборите на градините може да се видят стени с ронеща се мазилка, старинен вид и стари дървени порти. Не се чудете какво става. Градинските руини отново се завръщат на мода. За тези, които не са ги забелязвали досега трябва да напомним, че идеята да се украсяват парковете и градините с декоративни развалини е възникнала отдавна.
Още в епохата на Ренесанса в живописните градини на заможните италианци са били много популярни украшенията от разрушени стари римски колони, които напомняли за антични храмове. А в 18-ти и 19-ти век, когато се е правело препланиране в модния за онова време стил на английските ландшафтни паркове, руините станали неотменима част от новото оформление. Образец за тях по принцип са били римските и гръцките антични храмове, а също така и средновековните крепости и замъци.

Камъните излъчват топлина
В съвременните градини изкуствените руини, които са съобразени с размера на двора също изглеждат много естетично. Освен това те са и доста практични. Когато си почивате на пейка сред такива руини, вие ще бъдете надеждно скрити от любопитните погледи на съседите и хладния вятър. Ако стените целия ден са нагрети от слънцето вечерта камъните постепенно излъчват топлина. Това ще зарадва не само стопаните , които обичат вечерната прохлада в градината но и растенията, които също ще са „благодарни”, че растат на такова комфортно място. Любителите на закътаните места могат да комбинират руините с пергола, увита от ароматни пълзящи рози.

Питайте в общината за старите постройки
Преди да започнете да градите в своята градина подобни съоръжения, трябва да се интересувате в общината дали е необходимо да получите разрешение за подобна постройка. Ако има такива изисквания то най-добре е да си подготвите нужните документи. Ще бъде твърде досадно ако се наложи да разрушавате по късно сами руините си.
Когато проекта получи „зелена светлина”, трябва да се замислите за всеки детайл на постройката.

Вехти вещи влизат в употреба
Преди всичко изберете в какъв стил ще бъде изпълнена имитацията на старинна стена, защото от това зависи избора на материали. Така например за „средновековни” руини ще ви трябват островърхи арки за врати. В градинските центрове и готови модели , които обаче са изляти от цимент. Общия вид на подобни постройки се допълва от събрани от природата камъни между които може да се посадят растения. Най-добре е за тази цел да използвате ниско растящи папрати, а също така скромни и непретенциозни многогодишни растения. Специфичен романтичен елемент носят пълзящите рози, лоницера и бръшляна ,които покриват част от стените. Високите многогодишници като градинската ружа създават допълнително настроение. Античният храм е немислим без полуразрушени колони и разбира се статуи на гръцки богове. Южната атмосфера може да се подчертае със средиземноморски растения. Но ако желаете да украсите своята градина от значително по-късен период използвайте стари червени тухли останали от предишни строежи. Стари дървени рамки за прозорци, ковани решетки, дървени врати и други ”съкровища”, намерени по базарите за употребявани вещи могат с успех да се използват при създаване на градински руини.

Първо събираме, след това строим
Хората, които са свикнали с домашните строителни работи ще се наложи да направят малки разходи за стените-руини. Всички необходими материали, които са им нужни трябва да съберат от стари строежи или борси за употребявани вещи. Става дума за стари дървени порти, камъни с декоративни релефи, елементи от ковано желязо. Чак след като са събрани всички материали може да се пристъпи към построяване на стените по собствен дизайн За тухлените стени обезателно ще е необходим циментов разтвор. Природните камъни също ще имат нужда от смес, която да ги държи стабилни без да има опасност за конструкцията. Много е важно всяка стена да има стабилен студоустойчив фундамент. Старите строителни материали като каменни плочи и павета са идеални за построяването на руини.

Растенията от алпинеум – идеални за старите стени
Още при изграждането на градинските руини може да се оставят различни по големина отвори в които по късно се засаждат различни растения. Преди всичко за тази цел са подходящи цветя , които виреят добре в алпинеумите.
Седумът без проблеми се прикрепя към стената. Това непретенциозно растение цъфти в края на лятото и началото на есента. Кампанулата също е издръжливо и бързоразпространяващо се цвете. То цъфти в продължение на много седмици. Алпийската роза, известна у нас като дебела Мара е много непретенциозна, за това и стигат малко горска почва между камъните и минимум влага. Разнообразието от сортове е превърнало това растение в любимо за колекционерите.

Бръшлянът е класика
Ако искате бързо да озелените една стена са ви нужни поне 8-10 млади растения. Размножаването на бръшляна е най-подходящо да става с резници. Нарязват се млади клонки и се разделят на части с по две-три листа. Потапят се в буркани с вода и се оставят там до появяването на първите коренчета. След това всяко ново растение се засажда в самостоятелен съд. Когато младият бръшлян заякне, може да се засади в почвата на постоянно място.

[Илюстрация: Интернет]

Отново на мода - ГРАДИНСКИТЕ РУИНИ
3357
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини