Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.09.2017 г.

10 златни правила за отглеждане на растения

Не се увличайте по огромните растения в обществените сгради

За такова разнообразие от стайни растения в миналото само са мечтали. Нашите домове са украсени от нови декоративни растения, които като правило растат в тропическите и субтропическите страни, но има и стари „познайници”, например палми и папрати. Правилните грижи за стайните растения не изискват професионални знания, за това не трябва специално обучение.
Светлината, съответстващата температура, водата и състава на торовете – това са четирите най-важни фактора, от които зависи живота на нашите зелени питомци.
Обаче и добре познатите ни растения, икключвайки екзотичните, могат без видима причина да ни създадат доста неприятности. Като правило, на растението винаги може да се помогне, стига да знаем от какво се нуждае.
Старанието на цветарите и селекционерите, изучавайки растенията от гледна точка на пригодността им към стайно отглеждане и подобряване на качествата им, а също и възможността да се купят в магазините различни средства, обезпечаващи необходимите условия за цветята, довеждат до значително разширяване асортимента на стайните растения. Отлеждайки стайни растения в къщи или грижейки се за градината човек се стреми да бъде по-близо до природата. Ние също ще се опитаме да ви помогнем да си създадете по свой вкус природно ъгълче във вашия дом.

Десет правила за отглеждане на растения:
1. Не заливайте растенията. На корените им е нужна не само вода, но и въздух – постоянно овлажнената почва означава сигурна смърт за повечето растения.
2. Дайте им покой. Почти всички стайни растения през зимата се нуждаят от покой, т.е. трябва по-рядко да се поливат, по-малко да се подхранват и да се държат при по-ниска температура.
3. Примирете се със загубата на някои растения. Такива растения, като цикламата, хризантемата и глоксинията, често използвани за подарък, след няколко седмици неизбежно увяхват. Вие нямате вина за това- всички тези декоративно цъфтящи саксийни растения имат краткотраен живот.
4. Създайте им влажна атмосфера. През зимата въздухът в стаята с централно парно отопление е сух като в пустиня. Научете се да увеличавате влажността на въздуха в дома.
5. Навреме вземайте необходимите мерки. С по-малко вредители или с веднъж залято растение можете да се справите по-леко.
6. Групирайте растенията. Почти всички растения по-добре изглеждат и по-добре се развиват, когато са в група.
7. Научете се да пресаждате. Година или две след придобиването на повечето растения, те губят привлекателност, и в повечето случаи тези растения трябва да се пресадят в по-голяма саксия.
8. Избирайте правилно. На растенията трябва да се осигурят подходящи условия. Даже и опитен цветовод не може да отгледа сенколюбиво растение на слънчево място.
9. Подсигурете си необходимите инструменти. Лейка, опръсквач, хубава почва, набор от саксии, подпори, връв или тел за връзване. Подложките предпазват вашите мебели от водата, а флакона с течен тор или инсектицид позволява да запазите растението здраво. Във вашия набор от инструменти трябва да има и мека гъба, стари вилица и лъжица, средство за полиране на листата и секачки.
10. Грижете се правилно за всяко растение. За това можете да научите по-подробно от нашите статии.

10 златни правила за отглеждане на растения
19494
 

Последни материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Свързани материали
Виж
Заради птичия грип
Няколко институции ще следят дали се спазват правилата за превоз на птиците
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Грешки, които могат да навредят на разсада
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Две министерства ще разработват методология относно данъчния статус на признатите организации на производители
Според новите правила за изкупуване това ще правят независими оценители
Продавачите на частни гори на държавата няма да могат да определят цената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини