Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Очарованието на малките дървета

Засаждането на дърво е истинско събитие за градината. В резултат на това се променя структурата й, формира се нов облик на участъка, при това не за една година, а за десетилетия. При изборът на дърво е важно да знаете какви размери ще достигне и как ще се развие короната му. Също така следва от по-рано да определите решението на какви задачи ще му възложите: дъ бъде “фон” за цветна леха или да бъде “солист”, да защити участъка от любопитни погледи или просто да създава сянка. При такова разнобразие от съществуващи видове за всяко от тези цели ще се намери подходящо дърво. И малките градинки не правят изключение, за тях подхождат видове с ръст “под средния”.

Красиви през цялата година
Жълтата акция (Laburnum) и декоративна вишна или слива (Prunus serrulata) изглеждат добре край оградата или в зоната за отдих. За такова “престижно” място са достойни и дървета с красива есенна окраска на листата. Необичайно популярна е и декоративната крушата (Pyrus salicifolia). Тя е висока до 6 м и покорява с красотата на своите сребристо-сиви листа Живописна картина през есента в градината създава ликвидамбарът (Liquidambar), а също и различните сортове сребролистен клен (Acer palmatum). Ниските не превишават 2 м височина, а високите достигат до 8 м.Те трябва да са на място, където ще им се любувате всички страни.
Красива корона показва бялата акация (Robinia pseudoacacia), остролистия клен (Acer platanoides) и каталпата (Catalpa bigonioides). В жарките летни дни те осигуряват приятна сянка, в която е добре да разположите ъгъла за отдих.
Особената форма на короната е главният коз на брезата (Betula pendula) и плачещата върба, които изглеждат великолепно в романтични цветни лехи и до градински водоеми.

Около басейна и оградата
Под дървета с полупрозрачна корона, каквато е дивата дюла или ирга (Amelanchier) добре растат сенкоустойчивите астилбе и хоста. Сребролистият клен с въздушната си лека чадърообразна корона изглежда добре близо до вода или редом с открита тераса. Надеждна защита от нежелани погледи през цялата година ще ви осигурят вечнозелените хвойнови растения – тис (Taxus baccata), лъжекипарис (Chamaecyparis) и хвойна (Juniperus), а също и илекс (Ilex). Затова е по-рационално е те да заемат мястото по границата на участъка, тъй като в средата на градината ще изглеждат прекалено огромни.

Очарованието на малките дървета
3919
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Очарованието на олеандъра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини