Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.09.2017 г.

Градинският чай – лекарството на древните гърци

Градинският чай (Salvia officinalis) е полухрастовидно многогодишно растение. Като лекарствено е познато още на старите гърци. Произхожда от средиземноморските страни. Среща се по бреговете на Адриатическо море, особено около Далматинското крайбрежие. Отглежда се в много страни на Европа, предимно като медицинско растение, както и като декоративно. Но свежите и сухите листа са и чудесна подправка за салати от зеленчуци, за ястия от риба, месо, колбаси, сирене, както и в ликьорената и винената промишленост. В медицината служат листата и цветовете. От листата се получава етерично масло, на което те са много богати. В народната медицина листата и цветовете се употребяват като противовъзпалително средство при заболявания на дихателната система (кашлица, бронхит), при стомашно-чревни и кожни заболявания.
Градинският чай обогатява градината с присъствието си. Стъблото му е бледозелено, четириръбесто, полудървенисто, високо до 1 м. Листата са срещуположни, сиво-зелени, овални, плътни, силно овласени отдолу, от което получават сребрист цвят, а цветовете са едри, бели или виолетови , събрани в съцветие метлица. Цъфтят през юни-юли. Плодът е дребно тъмнокафяво орехче.

Не е капризен, отглежда се лесно
Градинският чай не е капризно растение. Живее няколко (5-6) години на едно място. Не е взискателен към почвените условия, топлолюбив и светлолюбив със силно изразена сухоустойчивост и студоустойчивост. Може да се засява и предзимно (ноември – декември) направо на открито при междуредови разстояния 60-70 см, на дълбочина 2 см. През пролетта никне редовно и бързо. Разрежда се на 40 см между растенията. Размножава се и вегетативно и чрез предварително произведен разсад. Добре е да се избират защитени от ветровете места, топли и слънчеви, с леки глинесто-песъчливи почви, богати с хранителни вещества, добре наторени с органо-минерални торове. Ако се използва директна сеитба са необходими за 100 кв.м 100 г семена. Ако се отглежда чрез разсад семената се засяват през март може и върху студена леха. Растенията се засаждат на постоянно място в края на май, редово, при разстояние 50-60 см между редовете и 30-40 см в реда, във фаза 3-4 лист. Грижите през вегетацията са поддържането на посева чист от плевели, окопава се и се подхранва с амониева селитра, без да се прекалява с азотното торене, което влошава качеството на продукцията. Листата се прибират в момент на бутонизация , като се обират от отрязаните стъбла. Изсушават се на сянка или в сушилня при температура 50-60 градуса. Дава две реколти в годината през първата година , а през втората – три пъти.
Когато са в малки количества отрязаните стръкове се завързват на връзки и се сушат на проветриво и сенчесто място.

Градинският чай – лекарството на древните гърци
4845
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини