Начало » Новини » Коментари
19.09.2017 г.

В парламента се обсъждат законовите промени, насочени срещу кражбите на „бели петна“

sinor

Десетина дни след като депутати от земеделската комисия внесоха за обсъждане законовите промени, предложени от омбудсмана Мая Манолова и свързани с преодоляване на проблема с кражбите на „бели петна“, министерството на земеделието е готово със свой проект. Той ще бъде представен на заседание в парламента, след което ще бъде оповестен и на браншовите съюзи, съобщиха експерти.

Новите корекции се наложиха, след като от юли досега десетки арендатори и собственици на земи „изгоряха“ от добре организирана схема, свързана с фалшивото придобиване на непотърсените имоти, известни като „бели петна“, и тяхното преотдаване на трети арендатори.

Проблемът се изостри и от факта, че схемата е заложена с тихомълком приети промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи в последните дни на предишното Народно събрание, като за нея са гласували от всички политически партии, посочи неотдавна Мая Манолова.

При общественото обсъждане на нейния проект представителите на големите асоциации от земеделието се противопоставиха на някои от текстовете, които биха утежнили работата на фермерите при декларирането на правните основания за ползването на земите.

Представителите на асоциациите на зърнопроизводителите и на земеделските производители приеха основните текстове, предложени от омбудсмана и целящи да премахнат проблема с нотариалното заверяване само на подписа при представянето на договорите за наем, отворило врати за фалшификаторите да заграбят стотици декари бели петна.

Арендаторите се съгласиха договорите за наем на земеделска земя да се сключват от собственика или от упълномощено от него лице, от лице, на което това право е предоставено по силата на договор за наем, за аренда или за съвместно обработване, сключен от собственика или упълномощено от него лице или от лице, което притежава права върху земеделските земи, включващи правомощие за ползване или за управление на земите, предоставено писмено с нотариална заверка на подписа от собственика или от упълномощено от него лице. В закона е одобрен и текстът, според който договори за наем може да се сключват и от лице, на което правото за отдаване под наем на чужд имот е предоставено по силата на акт на държавен орган.

От името на зърнопроизводителите председателят на асоциацията Светослав Русалов настоя да отпадне предложението, според което „договор за наем се сключва от съсобственик или съсобственици на земеделска земя, чиято собственост е повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот или от упълномощено от тях лице. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието. В тези случаи отношенията между съсобствениците се уреждат съгласно чл. 30, ал. 3 от Закона за собствеността.“ Според фермерите тези текстове ще доведат до масово преподписване на договорите, което е изключително трудно заради огромния брой наследници на част от парцелите.

Синор.БГ отправи запитване до министерството и в скоро време ще представи и проекта, предложен от министър Порожанов на депутатите.

В парламента се обсъждат законовите промени, насочени срещу кражбите на „бели петна“
11459
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Няма решение къде да отиват непотърсените 100 милиона лева по неофициални данни
Рентите на собствениците на бели петна се пазят до 10 години
Важно за фермера
Казусът с белите петна доведе до три нови законопроекта, два от които са одобрени на първо четене в комисия
Депутатите задължиха Порожанов да подготви нов Кодекс на земята до следващия октомври
Агроминистерството е готово със законови промени срещу измамите с „белите петна“
Дали омбудсманът ще неутрализира бомбата с кражбата на „бели петна“, заложена от предишния парламент
Среща при омбудсмана за „белите петна“ и „черните дупки“ в законите за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини