Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.09.2017 г.

Цяло изкуство е да отгледаш разсад

Да отгледаш разсад, когато минусовите температури отиват на долу, снегът покрива парници и оранжерии, а нежните стръкчета зеленеят под стъклата е цяло изкуство.
За да се получи по-рано продукция и да се удължи вегетационният период от топлолюбивите зеленчуци, се е наложила практиката предварително да се произвежда разсад. Когато времето се затопли, добре гледаните растения отиват в градината. Дотогава те растат в култивационни съоръжения или в дома. Много важно е в тях да се осигурят най-подходящите условия – оптимална температура, светлина, хранителни вещества. Градинарят трябва добре да познава капризите на растенията, които ще отглежда и да им предоставя това, което им е нужно.
С разсад се отглеждат най-често домати, пипер, краставици и др.

Особено важен е изборът на сорта, както и да се използва най-подходящия. Предварително се подготвя торопочвена смеска, в която ще засявате семената. Тя трябва да е богата на необходимите хранителни вещества и чиста от зараза.
За да сте сигурни в качествата на семената, които ще засявате трябва да са получени от лицензирана фирма. Ако използвате ваши собствени семена е необходимо предварително да ги обеззаразите. Добре е да знаете, че доматите запазват кълняемостта си 4-5 години, пиперът – също, а патладжанът и краставиците – 5-6 години. Въпреки това може да им изпитате кълняемостта и при домашни условия.
В зависимост от вида и едрината на семената те се засяват на различна дълбочина – доматите и пиперът на 1-2 см, краставиците – на 3-4 см.

Топлината е необходимото условие да протечат нормално всички жизнени процеси в растението. Всеки растителен вид има определени изисквания към топлината, даже и през отделните фази на развитие. Най-благоприятната (оптималната) температура за да поникнат семената на топлолюбивите зеленчуци е около 25 градуса, а след като поникнат , температурата трябва да е с 3-4 градуса по-ниско. Този момент е критичен за зеленчуковия разсад.
Ако температурата веднага след като поникнат семената е висока, особено при оскъдна светлина, се засилва дишането, за което се изразходват голяма част от хранителните вещества на семената, развитието на кореновата система изостава, а кълновете се изнежват – “изцуляват”. Понижената температура , с осигурена достатъчна светлина, трябва да се поддържа 2-3 дни след поникването на растенията.
Когато се засяват семената трябва да се спазва точно сеитбената норма, за да се получи редовен посев и качествен разсад.
След като поникнат редовно семената, грижите на стопанина
продължават. Те се състоят в осигуряване на специфичните за видовете зеленчукови растения условия за развитието им. За добрия разсад, особено важно е и да има необходимата площ. В противен случай растенията се изтеглят или както се казва се етиолират.

Обикновено се етиолира много ранният разсад. В стремежа си да получат по-рано зрели домати или други зеленчуци, някои градинари засяват и пикират разсада преди да е настъпило времето за засаждане. Особено това важи за гъстия разсад. Той расте бързо, започва да се засенчва, изтегля се силно и се изнежва, етиолира се. Поддържането на високата температура и висока влажност също съдействат за етиолиране на разсада. Високата влажност е особено нежелателна към края на разсадния период. Получава се, защото навън все още не е възможно да се засаждат растенията.
Необходимо е, градинарят да не допуска етиолиране на разсада. Той се прихваща по-трудно, По-чувствителен е към влиянието на външните условия. Закъснява и плододаването. Първото съцветие е с по-малко цветове. Общият добив рязко се понижава. Етиолираният разсад се познава по бледия цвят на листата , високото тънко стъбло и по-дългите междувъзлия (при доматите).

Добрият разсад за засаждане трябва да е “изпечен”, закален, да е висок 20-25 см, с дебело стъбло, тъмнозелени листа, със здрава, добре развита коренова система.

Цяло изкуство е да отгледаш разсад
7431
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини