За малки нужди на домакинството гъстият разсад може да бъде отгледан в отопляемо помещение на жилището. Така постъпват мнозина, като използват пластмасови чашки, кофички и други, като ги нареждат в обща подложка. Може да се възползват и от “парниче”. Но за по-големи количества разсад е необходимо по-специално място. Това място е парникът. Ако той е разположен в пластмасова оранжерия, проблемът с измръзването отпада, използва ли се биотопливо. За по-късното производство, като летния пипер например, най-масово отглежданият в дворовете, може да се мине и без допълнително отопление.
За отглеждането на гъстия разсад за ранни домати, пипер и патладжан на открито трябва да се изкопае трап, дълбок 60-70 см и широк 150 см. Дължината му не бива да е по-малка от 4 м, за да не се губи много топлина. Той трябва да поеме биотопливото. Върху биотопливото се разстила торопочвената смес, в която се засяват семената. Тя трябва да представлява пласт с дебелина 20 см.
За пикирания разсад се изкопава също трап, но неговата дълбочина е 40-50 см, защото е нужно и по-малко биотопливо, когато големите зимни студове ще са преминали.
След сеитбата върху така направения парник се изгражда полиетиленов тунел. Дъгообразно извитите носещи пръти на фолиото трябва да бъдат солидни, защото в по-студени нощи ще се налага и допълнителна завивка. За тази цел много са подходящи ръжените рогозки, в полиетиленовите оранжерии не се мокрят, остават леки, но за жалост никой днес не ги произвежда, а и малцина са вече, които знаят как се правят. Вие може да прибегнете до допълнително покриване с полиетилен, чергила и други.