Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2017 г.

Ще отглеждате ли нахут, запретвайте ръкави

Нахутът едва ли заслужава особено голямо внимание, но никак не е и за пренебрегване. За съжаление през последните години все по-малко се споменава за него. Наистина, живеем във време, когато отпадат от производството някои културни растения, въвеждат се нови. А обърнат ли се учените към световната селекция, сигурно ще попаднат и на сортовете, които обещават добрите перспективи нахута. Но нека не се намесваме в земеделската политика на политиците. По-важното е да видим какво трябва да знаем, решим ли да го отглеждаме.

Доста ползи могат да се извлекат

Това е едно от най-богатите на белтъчини културни растения. Съдържа и въглехидрати, а също и малко мазнини - нещо, което го прави богата храна за хората. Наистина, зърната му се разваряват трудно, което обяснява предпочитанията към други бобови култури, като фасула и лещата, но по хранителност той не им отстъпва. Затова пък изпечени са доста приятни. Смлени след изпичане могат да доставят удоволствието от кафето на онези, които не бива да поемат кофеин. Нахутът се използва за направа на гевреци, на симид, рахат локум, халви и др. Стъблата и листата на това растение също са богати на белтъчни вещества, което ги прави добър фураж за животните, предимно на овцете. Трябва да се използват изсушени, защото в зелените е много високо съдържанието на оксалова, лимонена и ябълчена киселина. Разбира се, зърното също е добър фураж смляно като компонент на концентрираната смеска. Особено важно е значението му, когато се включи редом с други бобови растения в сеитбообръщението. Той е отличен предшественик на житните култури, а и на още много други.

Нахутът е най-студоустойчивото едногодишно бобово растение. Семената му започват да поникват при 2 градуса. Развилите се растения понасят повратни студове до 8 градуса под нулата, а има ли снежна покривка и до 22 градуса студ. Нахутът превъзхожда всички останали едногодишни бобови култури и по устойчивост на високи температури и засушаване. Негов минус обаче е, че не понася влагата. Във много влажно време не образува достатъчно плодове, а се напада от гъбни болести.
Към почвата нахутът никак не е претенциозен. Стига да има хранителни вещества, предоставени му и чрез индустриални торове, той става и на леките песъчливи и на варовитите почви. Най-добри резултати при добра агротехника може да се очакват обаче на черноземите.

Изораната през лятото или есента почва, трябва да се култивира и бранува още при първа възможност през зимата, обикновено февруари. Като бобово растение нуждите му от азот не са големи, но си заслужава с есенната обработка да се внасят по 20-30 кг на декар суперфосфат. На бедните и леките почви е подходящо и торенето с по тон-два добре прегорял оборски, а още по-добре ще се отрази и добавката на калиев сулфат - по 10-15 кг на декар. Когато няма оборски тор, заслужава си да се използват и по 8-10 кг на декар амониева селитра по време на пролетната обработка
Най-подходящото време за сеитбата е през февруари, когото трябва да се изплезва първата възможност. Подходящото междуредово разстояние е 40 см между редовете. За сеитба на декар се изразходват около 6 кг семе от едросеменните сортове, а от сортовете с дребни семена - до 10-12 кг. Засяват се на дълбочина 5-6 см, но при засушаване и до 7-8 см.
Ако след сеитбата и преди поникването се образува почвена кора, се предприема брануване с лека брана напречно на родовете. Тази мярка при нужда се прилага и след поникването. По-нататъшните грижи за посева се състоят в редовно окопаване на почвата в междуредията и 2-4 пръскания срещу гъбни болести
Прибирането е много важен момент от грижите за нахута, тъй като по време на него може да бъдат формирани чувствителни загуби. На малки площи това става чрез изскубване или изсичане с мотика на растенията и овършаване на зърното подобно на фасула. Макар че шушулките на нахута не се разпукват и няма опасност от оронване както при фасула и лещата, с прибирането не трябва да се закъснява. Презрелите бобове и клонки се откъсват от стъблото и падат на земята. Това налага допълнителен труд за събиране, а презрелите зърна трудно се разваряват. Най-подходящият момент за прибирането на нахута е, когато повечето бобове са пожълтели, а зърната в тях са започнали да се втвърдяват. И пак с цел да се избегне оронване на бобовете, прибирането трябва да се извършва рано сутрин.

Ще отглеждате ли нахут, запретвайте ръкави
7779
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини