Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.09.2017 г.

Джунгла в спалнята

Декорирането на спалнята с растения не е сред най-често използваните прийоми. Болшинството хора признават, че гостната, кухнята и коридора са най-подходящото място за красивите зелени любимци.
За щастие повечето декоратори се придържат към друга гледна точка. Те примат мнението, че това е особена стая. Въпреки че в нея не прекарваме много от времето си и рядко каним там посетители, тази стая може непосредствено да отразява вкуса на собственика.

Малки или големи – сами избираме
Тук можем да създадем свой собствен свят и не е нужно да отчитате пристрастията на другите членове на семейството и мнението на приятелите си. Това е забележително за растенията място, които не понасят топло през зимата и страдат от прекалената топлина на гостната. Към тези растения се отнасят цикламите, хелиотропът, белоперонето, хортензията, камбанките, чемширът, бугенвилията, юката и абутилонът.
Вероятно най-добрата стратегия е да поставите едно или две забележителни растения, отколкото да създадете голяма композиция от няколко растения, която ще бъде по-уместна за гостната и кухнята.
Дизайнерите препоръчват в по-голямата спалня да се постави монументално растение на пода, в малките стаи за спане можете да закачите растение на тавана или да поставите красива кашпа на перваза на прозореца или на тоалетната масичка. Какъв вариант ще изберете, зависи от вас. Това ще ви позволи да се наслаждавате на зеленината и естествените аромати на растенията, ако се спрете на миризливи растения, като жасмина, зюмбюла и стефанотиса.
И забравете приказките за това, че растенията в стаята са вредни. Това не е така. Отопляемата през зимата през нощта спалня се явява забележителен домашен лазарет за стайните растения. Тук могат да зимуват цветя, които трябва да се намират в периода на покой на хладно. Заедно с вас в спалнята могат да си почиват обичките и мушкатото.

Как да ги наредим
Спалнята е особена стая в нашия дом. Как да разположим растенията в нея, за да ни радват и за да не затормозяват пространството?
Цъфтящите растения, като зюмбюла, винаги изглежда ефектно, но не е много подходящ за спалнята – неговият силен аромат може да ви попречи на съня. Най-добре е да се избират растения с красиви, ярки, и не много силно миришещи цветове. Например, спатифлум. Неговите бели цветове са винаги ефектни, а богатата му зеленина ще изглежда перфектно върху скрина, някъде далече от слънчевите лъчи. А каланхоето или африканската теменужка ще се чувстват добре на перваза на прозореца – те обичат ярката светлина. Всички тези растения се нуждаят от висока влажност на въздуха, която е нужна и на нас, хората. Това е прекрасен повод да поставите в спалнята овлажнител на въздуха.
От листнодекоративните растения за спалнята са подходящи храстовидната пеперомия – нейната отличителна особеност са много интересните цветове, които приличат на тънки змийчета, които надничат от покритите с линии листа. Кодиеумът, който е по-известен като кротон, също може да се настани в стаята ви за спане. Някои негови видове имат листа с красива тъмночервена окраска. При правилно поливане кротонът много рядко губи долните си листа и винаги изглежда привлекателно. Бромелиевите растения също са много красиви, но те са много претенциозни и се нуждаят от специални грижи.
Палмите, драцената и фикусите обичат умерена температура, която може да се осигури в спалнята, но заради своите размери са подходящи само за по-големи помещения, в които има много пространство и малко мебели. В малката спалня такава палма ще заеме много място и може да засенчи прозореца. Прекрасно решение за малка спалня, особено ако не можете да разположите цветя на прозореца, е стойка или цветарник за растения. Това може да бъде малка подставка за 2-3 саксии, която да сложите удобно на скрина, или пък стойка за пода, която ще ви позволи за сложите десет и повече саксии. Растенията на такъв цветарник могат да променят често местата си, като си създавате разнообразни композиции. В тях можете да съчетаете както листно-декоративни , така цъфтящи растения.
И последният момент: ако освен живи цветя, украсите своята спалня и с постелно бельо, покривало и завеси с цветни орнаменти, то веселото лятно настроение ще ви е гарантирано!

Джунгла в спалнята
5215
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини