Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.09.2017 г.

Практични решения за животновъдните ферми на СТЕКСПО 2017

За втора поредна година Оптиком подкрепи и се включи във форума на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България СТЕКСПО, който в рамките на два поредни дни събра фермери и предприемачи, участници във веригата на отглеждане на животните, производство и реализация на качествено телешко и говеждо месо в България.

Семинарната част в Сливен през първия ден даде на участниците знания по хранене, развъждане, транжиране, репродуктивен и здравен мениджмънт на месодайните говеда, оборудване за ферми и съвети за по-успешно присъствие на пазара. Димитър Петров, машинен инженер и директор търговия машини в Оптиком показа как чрез използването на модерни технологии и машини могат да се намалят разходите във фермите при силажиране и други основни дейности. Съкращаването на работните процеси чрез иновативни технически решения е основно условие за по-висока производителност и в месодайните ферми. От особено значение за доброто хранене на животните е подготовката на качествена силажна маса – от прибирането на продукцията на полето през бързото транспортиране и уплътняване на силажната маса в ямата до изваждането й без достъп на кислород. Технологията включва прибиране на фуража във восъчна зрялост и подходящо надробяване на масата и намачкване на царевичните зърна, което лесно се постига с модерен силажокомбайн, осигуряващ висока производителност и ниска себестойност. Бързото транспортиране на силажната маса веднага след прибиране от полето е важно за качественото съхранение, а в тази част от процеса се включва успешно високоскоростният трактор JCB Fastrac със своите 70 км/ч при транспорт и недостижим комфорт заради своето пълно независимо окачване и целораменна конструкция.

Силажната яма трябва да се пълни без прекъсване, за да се избегне развитието на плесени и дрожди, обясни инж. Петров. Важно е правилното и равномерно разпределение на новопостъпилата маса. Продължителността на тъпченето на силажа трябва да е не по-малко от 10-12 часа, дори постъпването вече да е приключило. В този процес идва на ход „Кралят на силажа“ – колесния челен товарач JCB от серия S. Машините от тази гама са специално създадени за работа по прибирането на силаж и са с голямо съотношение мощност към тегло, което при модела JCB 419S е 17,5 к.с. на тон. Трансмисията е 6-степенна PowerShift с блокаж на хидротрансформатора от 2-ра до 6-та предавка и осигурява висока бутална сила и отлично поведение при катерене на силажни купчини.

През втория ден на СТЕКСПО 2017 посетителите се запознаха и на терен във фермата на Николай Димов в с. Стефан Караджово с препоръчаните от Оптиком товарачи JCB, окомплектовани с разнообразни приспособления за удобна работа при всякакъв вид операции в животновъдните стопанства. Демо-екипът представи компактният JCB 525-60 Agri Plus, който повдига 2,5 тона с телескопичната си стрела до 6 м височина и е предпочитан заради своята икономичност, висока маневреност и компактни размери. Моделът JCB 541-70 Agri Pro е топ-професионалиста сред телескопичните товарачи на пазара заради иновативната си вариотрансмисия 2-в-1 DualTech VT, осигуряваща до 25% по-висока производителност при товаро-разтоварни дейности и 16% при транспорт на товари спрямо конкурентите си и многократно награждавана. Иновативна трансмисия включва хидростатичен модул за прецизна работа при по-ниски скорости и директен 3-степенен Powershift модул за работа при високи скорости. Хидравличната система позволява работата с приспособления, задвижвани с хидромотор и значително съкращава работните цикли – времето за разпъване, загребване и прибиране на стрелата.

Гостите на СТЕКСПО 2017 видяха 90 животни от 9 породи говеда, крави с телета и разплодни бикове, а в първия по рода си в България конкурс бе избран шампионът сред млади бикове до 2 г от породата Абърдийн Ангус. Няколко от гостите на събитието отнесоха награди от томболата – ваучери за отстъпки на масла и филтри от търговската мрежа на Оптиком и подаръчни комплекти JCB, които връчи Ути Бъчваров, след като сготви за всички вкусно чили кон карне от българско говеждо.

Практични решения за животновъдните ферми на СТЕКСПО 2017
6901
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
Спестете пари от торове чрез прецизно торене със SULKY DX 30+
Метеостанциите XFarm: Иновационна технология за професионалистите в земеделието
Оптиком със супер промоция на дискови брани Pallada до края на БАТА Агро 2023
Пръскачките Caffini Global - иновативни решения за ефективен земеделски бизнес, сега на по-добра цена!
С карта JCB LiveLink получавате цялостен контрол върху вашите машини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини