Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.09.2017 г.

Примулът цъфти на северни прозорци

Примула малакоидес (Primula malacoides) е един от най-изящните видове, които цъфти през зимата. Листата й са почти яйцевидни, леко накъдрени и оформят красива розетка. По листните и цветните дръжки, а понякога и по листата и цветовете се отлага фин, белезникав восъчен налеп. Съцветието на 4-5 етажа изглежда ажурно. Всеки етаж е с по 8-12 цветчета. Те са розови, червени, лилави или бели, с лек приятен аромат. Има разновидности с полукичести цветчета.

Семената на тази иглика са много дребни. В 1 г има около 10 000 броя. Кълняемостта им не е добра и поникват по-малко от половината. Засявайте през юни-юли. Почвената смес трябва да е фина, съставена от равни части чимовка, добре разложен оборски тор и пясък. Изравнете и уплътнете повърхността, навлажнете равномерно. Семенцата размесете предварително с пясък или талк, за да можете да ги разпределите правилно. Отгоре само леко притиснете с дъсчица. Покрийте съдовете с бяла хартия или със стъкло. Поддържайте температура около 15-18С. Поникналите растения пикирайте два пъти.
Ако искате да си произведете семена, то през февруари опрашете цветчетата с малко памуче или нежна четка. Откъснете плодовете веднага след узряване, защото презрелите капкулки се пукат и семената се разпиляват.

Засаждайте примулата в саксии номер 10-11. Проветрявайте помещенията редовно и не поливайте прекомерно. Докато на са се появили цветовете, растенията реагират добре на пулверизиране. Не трябва да пръскате, ако стаята е хладна. В такъв случай има опасност от загниване. Ако по време на цъфтежа температурата е 5-6С, то той може да продължи от декември до март. Най-успешно цъфтежът протича в на места без парно. В противен случай, саксията трябва да е на северен прозорец и далеч от източника на топлина.
Много хора обаче не понасят това растение, тъй като предизвиква алергични реакции. Избягвайте пряк контакт с листата и цветовете. Ако това се наложи, ползвайте ръкавици и веднага след това измийте ръцете си със сапун.

Примулът цъфти на северни прозорци
2903
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини