В отчета си за летните проверки инспекторите от Българската агенция по безопасността на храните се похвалиха, че туристическият сезон е приключил без масови хранителни натравяния. За периода от 2 юни до 10 септември областните дирекции по безопасност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са извършили над 4 195 проверки, извън текущия официален контрол.
Някои проверки са проведени съвместно с Нaционалната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Регионалната здравна инспекция и Комисията за защита на потребителите.
В резултат на инспекциите са съставени общо 160 акта за административно нарушение и са издадени 369 предписания.
За периода обаче са иззета и унищожени цял тон некачествена храна, бракувани 429,4 кг месо и месни заготовки - поради изтекъл срок на реализация и без маркировка, 73 кг млечни продукти с изтекъл срок на реализация и неправилно съхранение, 156 кг термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг живи миди без етикет и документи, 97 яйца, 20 кг сладолед, 25 кг рибни продукти без етикети. 270 кг орехи без документи за произход и годност.
Инспекторите са затворили 22 обекта. Основните причини са несъответствия в материално-техническата база, неправилно съхранение на храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация - лошо хигиенно и техническо състояние в подготвителния сектор на обект за обществено хранене. Един обект на територията на ОДБХ – Бургас, е заличен за системни нарушения и неизпълнение на заповед за спиране експлоатацията на обект.
Други установени несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните.